Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kate Bush bryter stillheten: - Jeg er ikke en eremitt!

Har gjort sitt første intervju på mange år.

SJELDEN PRAT: Kate Bush er aktuell med et nytt konsertalbum, noe som har gjort at hun har latt seg intervjue. Her er hun avbildet i 1978. Foto: NTB Scanpix
SJELDEN PRAT: Kate Bush er aktuell med et nytt konsertalbum, noe som har gjort at hun har latt seg intervjue. Her er hun avbildet i 1978. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Da Kate Bush gikk på scenen i Hammersmith Apollo i London for to år siden, var det første gang hun holdt en konsert siden 1979.

Det er ikke fullt så lenge siden hun har gjort et intervju, men radiopraten hun hadde med BBC i dag var hennes første på fem år.

Slår tilbake

Enigmaet Bush, som står bak låter som «Wuthering Heights», «Hounds of Love» og «This Woman's Work», slår i intervjuet tilbake mot at hun er blitt kalt «en eremitt» i tiårene hun har vært borte fra offentligheten.

- Jeg regner med at mennesker liker å sette merkelapper på andre. Akkurat denne merkelappen hang lenge igjen da jeg ikke lagde album, eller var mellom album. Jeg kan komme på mange verre ting å bli kalt, men hvordan kan man bli kalt eremitt når man går på scenen foran 3000-4000 publikummere og spiller konsert? Jeg er ingen eremitt, men jeg regner med folk føler seg komfortable med å kalle meg det, sier hun i intervjuet.

Nytt konsertalbum

Bush har ikke gitt ut ny musikk siden 2011, men er for tida aktuell med et livealbum fra konsertserien hun hadde i 2014, kalt «Before the Dawn». Her er det også inkludert en helt ny låt.

Den nå 58 år gamle artisten røper i intervjuet at hun ikke leste noen av konsertanmeldelsene, fordi hun var redd for hva dommen var.

- Jeg var selvfølgelig desperat etter å vite hva folk syntes, men jeg ville ikke lese noen anmeldelser. Hvis jeg hadde gjort det, ville jeg hatt dem i tankene mens jeg sto på scenen, sier Bush i intervjuet.

Inspirasjon

Bush' første turné som 20-åring i 1979 fristet altså i flere tiår ikke til gjentagelse, og siden har hun knapt vist seg i offentligheten.

Låter som «Wuthering Heights», «Hounds of Love» og «Running Up That Hill (A Deal with God)» har likevel fortsatt å farge og inspirere musikere over hele verden - også i Norge.

- Grunnen til at Kate Bush traff så hardt da hun slo igjennom, var utvilsomt fordi hennes stemme var så original. Hun sang så lyse, eteriske toner at folk ikke trodde sine egne ører. På tross av de kompliserte harmoniføringene i komposisjonene hennes, låt det som som popmusikk. Hennes visuelle uttrykk var veldig vakkert og sterkt, teatralsk og annerledes. Gutta syntes hun var sexy og mange jenter ønsket de var like spennende som henne, har Benedicte Adrian, kjent blant annet fra Dollie de Luxe, sagt til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media