Anmeldelse: «Voyagers»

Kåte tenåringer i verdensrommet

Skal du føre menneskeheten videre, bør du ikke tenke for mye på sex.

«VOYAGERS»: En korttenkt utgave av «Fluenes herre», med maskingevær og sex, mener anmelderen. Se trailer Vis mer
Publisert

«Voyagers»

Sci-fi

Regi: Neil Burger
Skuespillere: Colin Farrell, Lily-Rose Depp og Tye Sheridan.
Premieredato: 30. april
Aldersgrense: 12 år

«Tenåringer som sendes for å kolonisere en ny planet hadde fortjent et bedre manus.»
Se alle anmeldelser

I romfartsdramaet «Voyagers» må mennesker flykte fra klimaendringene og sikre sin overlevelse ved å kolonisere en nyoppdaget planet. Reisen dit tar dessverre 86 år, så løsningen blir naturligvis å avle opp en gruppe ungdoms-astronauter spesielt for oppdraget. I tillegg blir astronautene oppdratt uten kontakt med omverdenen, så de ikke skal savne jorda.

De utvalgte skal være en slags mellomgenerasjon som får egne prøverørsbarn ombord før den første generasjonens barnebarn en dag kan kan gå i land på den nye planeten. Dette høres tross alt mer realistisk ut enn å kutte utslippene våre med 50 prosent.

Kåte astronauter

Å sende veltrente tenåringer med begrenset kunnskap om verden på en 86 år lang reise i verdensrommet høres i utgangspunktet ut som en grusom sesong av «Paradise Hotel». For å sikre at astronautene holder lidenskapene sine i sjakk, lures de derfor til å drikke en væske som hindrer kåthet og følelser, og som gjør dem rolige og fokuserte. Sign me up!

«Voyagers» har altså et spennende utgangspunkt, men snubler når historien kommer skikkelig i gang.

Når noen av astronautene uunngåelig nok gjør opprør mot reglene, slutter med anti-sexbrus og lar impulsene ta overhånd, griper regissør Neil Burger dessverre ikke de gode mulighetene som oppstår.

Slapp «Fluenes Herre»

Filmen prøver å si noe om moral, politikk og menneskets natur, men ender opp med platte innsikter om at demokrati er bra og at man må stole på vitenskap. Dette gjør at store deler av filmen oppleves som transportetapper mellom actionscener, istedenfor å si noe innsiktsfullt eller gjøre noe interessant med premisset for filmen.

Heller ikke spenningen sitter helt, og actionscenene føles trygge. Å være på et romskip uten mulighet til å flykte fra et stadig eskalerende kaos skal jo gi gode muligheter til å utforske de verste sidene ved mennesket. I stedet hintes det forsiktig til hvor ille ting kunne gått, og historien ender opp som en slapp «Fluenes Herre» med maskingevær, romfart og sex. Filmen hadde fortjent bedre. Vi kan bare fantasere om hva en mer uredd filmskaper ville gjort med samme utgangspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer