Kate Winslet er het Oscar-favoritt

Se hvorfor her.

Selv om Kate Winslet er ustanselig foran filmkameraene, er det først nå hun gjør sin første reinspikka komedie.

«The Holiday» - som går på norske kinoer for tiden - er en romantisk komedie av klassisk merke, der Winslet spiller en kvinne som etter en kjærlighetssorg vil vekk fra England.

Første komedie

Via internett møter hun amerikanske Amanda, spilt av Cameron Diaz, som vil bort fra USA. Og de to bestemmer seg for å bytte bolig med hverandre i juleukene.

- Det var spennende og det var vanskelig, sier Kate Winslet (31) om sin første rendyrkede komedierolle som Iris.

Mens Iris flytter inn i Amandas luftige Los Angeles-hus, inntar Amanda hennes koselige, lille hus på den engelske landsbygda. For begge to dukker kjærligheten uventet opp, i form av Jack Black og Jude Law.

- Jeg følte med en gang at dette var en rolle jeg gjerne ville gjøre, sier Winslet til TT Spektra.

- Selv om det har vært komiske innslag i filmer som jeg har gjort før, har jeg aldri gjort en komedie tidligere. Rettere sagt, jeg har aldri gjort komedie på kinofilm før, korrigerer hun, siden hun hoppet inn i «Extras» og gjorde seg riktig godt som komedienne i TV-serien som skaperne av «Kontoret» står bak.

Én scene sammen

Kate Winslet og Cameron Diaz spilte inn sine scener i ulike land og til ulike tidspunkter, og har bare en eneste scene - filmens siste - sammen.

- Ja, en dag hadde det vært morsomt å gjøre en film sammen med Cameron Diaz, sier Winslet, som snart kan være aktuell som Oscar-kandidat:

Hun er nemlig en av favorittene til å bli nominert når de offentliggjøres om en måneds tid. Men da ikke for «The Holiday», men for dramaet «Little Children» - som får norsk premiere 19. januar.

Før hun fylte 29 år hadde Winslet allerede fire Oscar-nominasjoner, noe som er rekord for en så ung skuespiller.

Allerede har «Som små barn», som den heter på norsk, høstet tre Golden Globe-nominasjoner - for beste skuespiller (Winslet) og for beste drama og manus.

I filmen spiller hun en mamma som innleder et forhold til en småbarnsfar i nabolaget, samtidig som alle som bor der opprøres over at en lokal pedofil flytter tilbake.

Morsrollen viktig

Kate Winslet er selv mor til Mia (6) og Joe Alfie (3), og sier at uten den erfaringen ville rollen vært mye vanskeligere å spille.

- Det her er en kvinne som en gang i livet våget å løpe en risiko. Nå tar hun mot til seg og kysser en mann midt på barnas lekeplass, og med det oppdager hun sider hos seg selv som hun trodde hadde forsvunnet. Det er første gang jeg har spilt en kvinnekarakter som jeg ikke umiddelbart likte, og det var tøft, sier Kate:

- Jeg tror ikke jeg kunne spilt rollen om jeg ikke selv hadde hatt barn. Da blir man voksen med en gang, samtidig som man tvinges til å bli barn på nytt.

Hun er gift med teater- og filmregissøren Sam Mendes, kjent ikke minst for sin film «American Beauty», og han er far til det yngste barnet.

Familien har en leilighet i New York og et hus i The Cotswolds - et idyllisk område sørvest i England. De valgte å slå seg ned der da sladderpressen i London ble altfor nærgående og vanskelig.

Og Kate Winslet insisterer på at det ser likedan ut i The Cotswolds, som det gjør i filmen «The Holiday».

- Ja visst, det ser nesten klisjéaktig idyllisk ut. Men det er sånn det ser ut. Det gjør virkelig det

(NTB)

FLERE SIDER: I «The Holiday» - en lettbeint romantisk komedie - spiller hun blant annet mot Jack Black.