Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Katharine Hepburn er død

Hollywood-legenden Katharine Hepburn er død, 96 år gammel, melder fjernsynsstasjonen ABC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hepburn har de siste årene slitt med sviktende helse, og led blant annet av Parkinsons sykdom. For sju år siden flyttet hun hjem til familiens store gods i Fenwick, der hun levde et tilbaketrukket liv.

- Det er en trist dag. Hun døde 14.50, omgitt av sine nærmeste, opplyste vennen Cynthia McFadden.

- Det vil ikke bli noen minnehøytid og selve begravelsen vil bli privat. Hun døde som hun levde, med verdighet og anstendighet, sa McFadden.

Blant de første til å kommentere Hepburns bortgang, var president George W. Bush.

- Hun gledet publikum med sitt unike talent i over seks tiår. Hun var kjent for sin intelligens og sitt vidd, og vil bli husket som en av nasjonens kunstneriske skatter, het det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Fire Oscar-priser

Hepburn vant sin første Oscar som beste kvinnelige skuespiller alt i 1933, for filmen «Morning Glory» (1933).

Ytterligere tre Oscar-priser ble det, den siste så sent som i 1981 for filmen «On Golden Pond». I 1967 fikk hun Oscar for filmen «Guess Who's Coming to Dinner» og året etter for «The Lion in Winter».

Hun ble nominert til Oscar hele 12 ganger, en rekord som først ble innhentet av Meryl Streep tidligere i år.

Hepburn spilte opp gjennom årene mot en rekke mannlige Hollywood-stjerner, blant dem James Stewart, Humphrey Bogart, Gary Grant, John Wayne og Henry Fonda. Best huskes hun likevel for sitt samspill på og utenfor lerretet med Spencer Tracy.

Elsker

Hepburn var selv gift på 1920-tallet, men skilte seg etter seks års ekteskap. Hun giftet se aldri igjen, og fikk heller aldri barn.

- Jeg tror ikke på ekteskap. Det er fordømt upraktisk å elske, ære og adlyde en annen. Om det ikke hadde vært så vanskelig, hadde man heller ikke måttet undertegne en slik kontrakt, var hennes kommentar.

På 1930 tallet hadde hun også et forhold til den eksentriske mangemilliardæren Howard Hughes, men det var likevel Spencer Tracy som var mannen i hennes liv.

Ikke bare spilte de to inn ni filmer sammen, i 27 år fram til hans død i 1987 var hun også hans elskerinne. Tracy var imidlertid katolikk og ville ikke skille seg fra sin kone.

- Vi levde åpent sammen, men jeg hadde så visst ikke noe ønske om å ødelegge hans forhold til sin kone, sa hun i et intervju i 1991.

Feministisk ideal

I Hollywood gikk Hepburn under tilnavnet «Katharina den arrogante», både fordi hun nektet å leve opp til rollen som glamorøs filmdiva, insisterte på å gå i bukse til alle anledninger, nektet å bruke sminke og heller ikke var raus overfor fotografer eller autografjegere.

For andre var hun derimot et feministisk ideal, med sine klare og uredde uttalelser om det meste, og sine mange roller som sterk kvinne på filmlerretet.

Hepburns siste filmrolle var i «Love Affair» sammen med Warren Beatty så sent som i 1994, da i en alder av 86 år.

Foruten sine mange sterke rollefigurer kommer Hepburn også til å huskes for sine mange replikker privat.

- Hvis du følger alle regler, går du glipp av moroa, lød en av dem, selv om det etter hennes bortgang er vel så naturlig å huske en annen:

- Jeg er ikke redd. Jeg frykter ikke helvete, men jeg ser heller ikke fram til himmelriket.

En komplett oversikt over denne store skuespillerinnens karriere finner du ved å klikke

her

.

NTB-AFP

FIREDOBBEL OSCAR-VINNER: Den legendariske skuespillerinnen Katharine Hepburn på et arkivbilde fra 1942.