Katolikker fikk stoppet South Park-episode

- Vi ser et skifte i folks holdninger til religiøs satire, sier kanalsjefen, som også måtte beklage etter å ha vist Muhammed-karikaturene

(Dagbladet.no): Skaperne av den amerikanske tegneserien South Park har den siste tida fått mye pepper fra ledere av religioner de har drevet gjøn med.

Den New Zealandske TV-kanalen C4 måtte i dag rykke ut og beklage en episode av serien, samtidig som de tok reprisen av plakaten. Mer enn hundre klager, fra blant annet romersk-katolske biskoper, strømmet inn etter at kanalen viste episoden «Bloody Mary» i februar.

De reagerte kraftig på at episoden inneholdt statue av jomfru Maria, blødende fra underlivet, skriver Associated Press.

Vare for satire

Kanalsjef Rick Friesen sier at han setter klagene i sammenheng med den siste tidas debatter om religionsatire.

- Vi har sett en endring i folks synspunkter i saker vedrørende religion - og da spesielt religiøs satire. Vi må være sensitive overfor hva våre seere vil ha og hva de føler seg støtt av, uttalte han til Associated Press.

Comedy Central, som viser serien i USA, har også stoppet reprisesendinger av episoden, grunnet protester.

Kanalen C4 var også blant mediene som publiserte de mye omtalte Muhammed-karikaturene. I etterkant beklaget de til muslimer som følte seg støtt, men ville ikke garantere at de aldri kom til å vise dem igjen.

Ifølge AP, fordømte romersk-katolske biskoper avgjørelsen om å sende episoden, da de allerede i forkant hadde varslet TV-selskapet om at den ville virke støtende på folk. De ville heller ikke godta kanalsjefens beklagelse.I vinden

Den populære animasjonsserien South Park er kjent for å sparke i alle retninger, både politisk og religiøst. Serieskaper Matt Stone har blant annet basert karakteren «Kyle», som ofte får gjennomgå fordi foreldrene er jøder, løst på sin egen oppvekst.

Nylig sluttet soulsangeren Isaac Hayes, som ga stemme til kokken Jerome «Chef» McElroy, noen måneder etter en episode som hånet hans trossamfunn, Scientologi-kirken.

Da reprisen av episoden «Trapped in the Closet» i forrige uke ble tatt av sendeplanen på moderkanalen Comedy Central, angivelig etter press fra kirkens kjendismedlemmer, var Trey Parker og Matt Stone ikke snauere enn at de erklærte krig mot Scientologi-kirken.

BLASFEMISK?: Kristne og katolske ledere i både New Zealand og USA har fått TV-kanaler til å beklage og stoppe reprisene av en episode hvor en blødende jomfru Maria-statue er avbildet.