Katolikker i Da Vinci-krangel

Brasiliansk biskop er slett ikke enig med Vatikanet om boka.

(Dagbladet.no): Milliardsuksessen «Da Vinci-koden» skaper bølger innad i den katolske kirka.

Tidligere denne uka gikk kardinal og erkebiskop Tarcisio Bertone av Genova til frontalangrep på boka, som han kaller «skammelig» og «full av løgner».

Den mektige kardinalen vil ha boka ut av katolske bokhandler og oppfordrer troende til å boikotte den.

- Mange romaner er et gode, men denne er som råtten mat. Den gjør deg dårlig. Boka er en sekk full av løgner om kirka, om kristendommens historie og om Jesus selv, sier Bertone.

- Bør ikke forbys

Bertone er den første maktpersonen i Vatikanet som har gått offentlig ut mot «Da Vinci-koden». Han tas til inntekt for pavens syn på saken, men i dag ble det klart at slett ikke alle katolikker er enige i den krasse fordømmelsen av bestselgeren.

Den brasilianske monsignoren Jose Maria Pinhero - som pave Johannes Paul II personlig nominerte til biskop av Sao Paulo for to uker siden - mener at Bertonis syn kun er hans private, og slett ikke Vatikanets offisielle Da Vinci-syn.

- Jeg vil i stedet anbefale leserne å være nøkterne, sier Pinhero til BBC.

- Det er viktig å snakke med unge mennesker om boka, så de kan skille mellom hva som er oppdiktet og hva som er sannhet. Men jeg tror ikke det er nødvendig å forby boka, sier den noe mer nøkterne papisten.

Supersuksess

Forfatter Dan Brown har til nå dratt inn over 1,65 milliarder kroner på «Da Vinci-koden», som er gitt ut på 44 språk.

Boka handler om jakten på den hellige gralen. Den spinner historien rundt kristendommens opprinnelse og utvikling i løpet av gral-jakten fra Louvre til Skottland - hele tida med fransk politi og en gal agent for den katolske organisasjonen Opus Dei i hælene.

I boka skriver Brown at kirka har fortiet «sannheten» om Jesus - at han i virkeligheten var gift med og fikk barn med Maria Magdalena, og at arvingene lever videre fram til i dag.

- «Da Vinci-koden» er researchmessig bortimot et mesterverk, men den lider under språklige banaliteter, skrev Dagbladets anmelder da boka ble gitt ut på norsk.

Mange lesere har trodd på bokas historie, men i ettertid har ekspertene nærmest kappet om å rive den fra hverandre.

INGEN DA VINCI-FAN: Kardinal og erkebiskop Tarcisio Bertone av Genova.
SOPER INN: Forfatter Dan Brown.