Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Katolsk variant av norsk medlemsrot

Pinlig at Den norske kirke ikke har vist mer sympati

 Den katolske biskopen  Bernt Eidsvik har måttet svare på anklager om medlemsjuks i Den katolske kirke de siste ukene. Det er direkte pinlig at ikke ledelsen i Den norske kirke, eller Norges Kristne Råd, har bidratt med litt sympati for den situasjonen katolikkene har havnet i, skriver kommentarforfatteren.   Foto: Jacques Hvistendahl
Den katolske biskopen Bernt Eidsvik har måttet svare på anklager om medlemsjuks i Den katolske kirke de siste ukene. Det er direkte pinlig at ikke ledelsen i Den norske kirke, eller Norges Kristne Råd, har bidratt med litt sympati for den situasjonen katolikkene har havnet i, skriver kommentarforfatteren. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anklagene mot kirken og biskop Bernt Eidsvik er for voldsomme i Dagbladets leder av 21. februar 2015.

Saken med den katolske kirken er en variant av uklarheter med medlemsregistre. Det er direkte pinlig at ikke ledelsen i Den norske kirke, eller Norges Kristne Råd, har bidratt med litt sympati for den situasjonen katolikkene har havnet i.

I 1998-99, ble det oppdaget at Den norske kirke hadde registrert 80 000 medlemmer, som aldri hadde stått, eller skulle stå der. Det var baptister, pinsevenn og humanetikere, og mange andre. Selvfølgelig påvirket det de økonomiske tilskuddsordningene. Årsaken til det avisene kalte «medlemsjuks» var ikke ond vilje hos prester funksjonærer på kirkekontorene, men en ubrukelig metode.

Da jeg og min familie flyttet til Halden i 1980, for å være pastor i Baptistmenigheten, falt det meg ikke inn at jeg skulle bli tvangsflyttet til Den norske kirke. Men i 99 fikk hele familien brev om at vi tilhørte Den norske kirke. Forklaringen var at alle som flyttet til Halden sannsynligvis var lutherske, siden så mange andre i Norge var det. Med en slik metode blir det kjapt 80 000 nye medlemmer.

Det er det samme den katolske kirken har gjort, men nå med folk som flyttet til Norge fra utlandet. Og det er like galt som det den Den norske kirke drev med i årevis, innenriks.

Et annet poeng er at innvandringen fører så mange kristne til Norge, at det i dag er flere i Oslo som samles i kirker og menigheter, enn i gamle vekkelsestider. Flertallet av disse er neppe registrert i Norge og får ikke noe tilskudd. Andre yter kirkelig service, uten statsstøtte.

Sannsynligvis er de fleste som har blitt registrert i Den katolske kirke allerede katolikker fra sitt hjemland. Loven i Norge gir unntaksregler i noen tilfeller for at hjemlig kirkemedlemskap kan gjelde lokalt i Norge under fast opphold.

Medlemsrotet har i alle fall bevist at heller ikke katolikkene er ufeilbarlige!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!