«Katta» overlever

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): NRK gjør som Ole Brumm: sier ja til «Schrödingers katt», lanserer nytt kulturmagasin, lover store paneldebatter - og satser samtidig på to reality-programmer. - Vi har fortsatt målsetting om å være størst, sier programdirektør Hans-Tore Bjerkaas.

I går spiste redaksjonen i «Schrödingers katt» vannbakkelskringle og drakk sjampanje etter at NRK bestemte seg for å frede det populærvitenskapelige programmet fram til sommeren 2003.

Programleder Gry Beate Molvær i «Schrödingers katt» på Tyholt i Trondheim sier at hun trenger å kjøle seg ned.

- Det har vært hett på flere måter i dag. I studio var det 44 grader under opptak, samtidig som vi har ventet på avgjørelsen om vi fikk lov til å fortsette, sier Molvær.

- Bestått eksamen

Redaksjonsleder Jorunn Voll i «Schrödingers katt» sier at hun har hatt en følelse av å ha gått opp til eksamen - og bestått.

- Jeg tenkte at hvis dette går bra, så kommer verden til å bli lys i all framtid. Og så føler man seg litt tom og veldig glad samtidig. Sånn har jeg det nå, sier Voll.

«Schrödingers katt» skal sendes fra 19.30 - som i dag - men programmets lengde blir redusert fra 30 til 24 minutter. Programdirektør Hans-Tore Bjerkaas lover også at alle fakta- og dokumentarprogrammene vil fortsette som i dag.

To reality-satsinger

NRK kaster seg også på reality-bølgen med audition-programmet «Kanal Vital» i høst, og «Da Capo»-reality-satsingen «De gamle har det godt» over nyttår.

I «Kanal Vital», med undertittelen «Kampen om å komme på tv», skal NRK følge ei gruppe mennesker som deltar på audition for ulike tv-programmer.

Programmet vil bli sendt en halvtime fire dager i uka. I løpet av helga vil det bli sendt en lengre versjon som viser resultatet av ukas arbeid. NRK har satt av ti uker til «Kanal Vital».

- Vinneren vil få muligheten til å lage sitt eget show på NRK, sier rådgiver Per Selstrøm i underholdningsavdelingen.

Det andre reality-konseptet ble omtalt i Dagbladet fredag og bærer navnet «De gamle har det godt» - en reality-serie der bare pensjonister får delta. De godt voksne skal lage en kabaretforestilling med NRK på slep i ti uker.

«Feel-good-reality»

- Det som kjennetegner begge disse to seriene, er at vi bruker en del av teknikkene fra reality og fyller dem ut med godt underholdende og positivt NRK-stoff. Vi velger bort kikker- og utvelgelsesmentaliteten - vi fyller det med feel-good-stories, sier Bjerkaas.

Bjerkaas lover også daglige debattprogrammer på NRK.

- Vi beholder daglige debattformer på NRK1. En av dagene utvider vi sendetida for å ha muligheten til å lage litt annerledes og dypere debatter - gjerne ute blant folk hvis vi føler for det, sier Bjerkaas.

- Vil «Redaksjon 21» fortsette som før?

- Jeg har ikke noe lyst til å si noe om sendetidspunktene. Det er det for tidlig å gå ut med, men selve innholdet i «Redaksjon 21» beholdes, sier Bjerkaas.

Kultursjef Turid Birkeland lanserer også nytt kulturmagasin, «Store Studio». Tidligere «Mammarazzi»-programleder Anne Sandvik Lindmo skal stå foran kamera en gang i uka.

- Vi skal være samboere med Kringkastingsorkestret i selveste Store Studio. Vi får lov til å bygge opp programmet fra bunnen av. Det et talkshow med levende musikk og publikum, sier Sandvik Lindmo.

TI LIV: Programleder Gry Beate Molvær og resten av redaksjonen i «Schrödingers katt» spiste kake og drakk sjampanje da nyheten om at «Katta» hadde flere enn ni liv ble kunngjort i går.