Katta ut av sekken

Pappakvoten skal fjernes med det formål at far skal tilbake på jobb.

FAR TRENGS: Å tro at flere fedre tar ut pappaperm hvis fedrekvoten fjernes, er som å tro at Marit Bjørgen blir bedre på ski ved å ta fra henne stavene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FAR TRENGS: Å tro at flere fedre tar ut pappaperm hvis fedrekvoten fjernes, er som å tro at Marit Bjørgen blir bedre på ski ved å ta fra henne stavene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Grace Johansen i «Tid for barn» er befriende ærlig i gårsdagens Dagbladet. I replikken «Barn trenger mor» forteller hun oss det vi har fryktet, men som Høyre nekter å snakke om: Pappakvoten skal fjernes med det formål at far skal tilbake på jobb.

Hun skriver at det er traumatisk for barna å skilles fra mor så tidlig og så mye, når de er så små. Og videre: «Barna trenger også nære fedre, men pappaene får god og nær kontakt med barna den tiden de ikke er på jobb.»

Tydeligere kan det ikke sies: Mors rolle er å være hjemme og utøve omsorg. Fars er å være forsørgeren som sikrer familien økonomisk.

Hvor mye har dette tradisjonelle synet ødelagt for menneskers frihet og muligheter? Hvor mange mødre har mistet sine muligheter til å blomstre opp og vise fram sine evner fordi de måtte være hjemme? Hvor mange menn har fått et dårligere liv fordi de ikke følte at de strakk til i forhold til forventningen om å være den sterke, stødige klippen som holdt familien samlet i stormen?

Jeg vil ha et helt annet samfunn. Jeg vil at mennesker selv skal få velge sin framtid. Jeg tror at alle menn både ønsker og har godt av mer tid sammen med barna. Jeg tror at alle kvinner ønsker et liv i tillegg til hjemmet. Dette behovet kan komme tidlig, men det kan også komme seint. Noen ganger for seint.

Høyresidens «valgfrihet» handler om at du skal måtte velge jobb eller familie. Vår valgfrihet handler om at du skal kunne velge jobb og familie.

En arbeidsgiver som har valgt å støtte «Tid for barn» økonomisk, uttalte til Fædrelandsvennen for en tid tilbake, at han setter pris på arbeidstakere som velger å jobbe framfor å ta pappaperm. En av dem som startet opp «Tid for barn» uttalte at hun var sint på mødre som frivillig ga fra seg noe av permisjonstiden til barnets far. Her kan vi altså se en allianse mellom arbeidsgivere og kvinner som begge helst ønsker at mødre skal ta ut hele foreldrepermisjonen. Hvordan blir det med valgfriheten til far i en slik situasjon?

Det er vel ingen som tror at flere fedre tar ut pappatid dersom man fjerner fedrekvoten. Det blir som å tro at Marit Bjørgen blir bedre på ski ved å ta fra henne stavene. Resultatet vil bli at færre barn får egen tid sammen med pappa. Dette vet selvfølgelig også Høyre. De bryr seg bare ikke.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.