Kattedilla

Mange fine dikt for katteelskere.

Katten har mange beundrere, og dyrkes for sine selvstendige og egenrådige trekk. Hyllestdikt til katten er nærmest et fenomen, der T.S. Eliots «Practical Cats» står i spissen.

Saabye Christensen melder seg inn i katteklubben, og uttrykker i «Mann for sin katt» sin fascinasjon for katter. Flere av kattene er utstyrt med svært menneskelige trekk. Vi møter en gresk kattefilosof, katter som danser tango, som pleier bakrusen, eller filminteresserte katter som helst ser «Den andalusiske katt». Katten til poeten selv betror leserne at «i hagen under epletreet står lars / med meg i bånd // tror kanskje noen / som ser oss slik i hagen under epletreet / i november // å nei, i dag er det jeg som lufter lars».

Det ligger mye humor og gjenkjennelige kattescener i boka, som ikke minst skyldes illustratørens stilige katteportretter. Enkelte av diktene kan være litt slappe, med nødrim og andre enkle løsninger. Taktfast rytme er et hovedtrekk ved formen, men rytmen kan by på problemer. Den veksler ofte, snubler litt, kommer i utakt.

Likevel, det er mange fine dikt i samlingen. De egner seg godt til høytlesning. For katteelskere.