KOMMENTARER

Kattene ute av sekken

Den siste uka har partiene drevet politisk krig ved stedfortredere, gjennom sine respektive venner i arbeidsliv og tenketanker. Og de snakker tydeligere enn partiene, skriver Stein Aabø.

I KONFLIKT: Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund (t.v.) og LO-leder Gerd Kristiansen ikke like gemyttlige som i fjor høst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I KONFLIKT: Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund (t.v.) og LO-leder Gerd Kristiansen ikke like gemyttlige som i fjor høst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

LO-leder Gerd Kristiansen har i flere kanaler uttrykt sin misnøye med regjeringens forslag til ny arbeidslivpolitikk. I VG tirsdag sa hun at hun var «inderlig provosert og forbannet over det han der Eriksson foreslår». Hun mener arbeidsministerens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven vil bringe det norske folk 100 år tilbake i tid. En smule overdrevet, mener NHO-direktør Kristin Skogen Lund, som støtter de foreslåtte endringer.

NHO på sin side, har ettertrykkelig flagget sin tørst etter kraftige kutt i formuesskatten. Det er gjort med så store bokstaver i Dagens Næringsliv at økonomiprofessorer, som mener å vite bedre, sukker tungt. Og når de sukker, svarer tidligere NHO-president Paul-Christian Rieber med å hevde at professorer ved Norge Handelshøyskole er «virkelighetsfjerne» og at de har en agenda.

Også Civita har engasjert seg i kampen for å få fjernet formuesskatten. Først da økonom Villemann Vinje i den NHO-støttede tenketanken i et debattinnlegg i DN påviste at fordelingsvirkningene av formuesskatten er små. Indirekte aksepterte han dermed at økte forskjeller i Norge ikke er et gode, nå som stadig flere har lest Thomas Piketty. Vinje fikk likevel motbør fra en rekke professorer, blant dem Kalle Moene ved Universitetet i Oslo. Han mener formuesskatten har en fordelingsvirkning og at Vinjes argumentasjon ikke henger sammen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer