Katy Perry sensurert i Saudi-Arabia

Lår, mage og skuldre tusjes over som usømmelige. Men, det er slett ikke første gang et cover blir for drøyt for massene.

TUSJES OVER: Ifølge bloggeren Susie, som kjøpe albumet i Saudi-Arabia, blir Katy Perrys «One of the Boys» sensurert på svært enkelt vis. Hun har selv scannet og lagt ut bildene på http://susiesbigadventure.blogspot.com.
TUSJES OVER: Ifølge bloggeren Susie, som kjøpe albumet i Saudi-Arabia, blir Katy Perrys «One of the Boys» sensurert på svært enkelt vis. Hun har selv scannet og lagt ut bildene på http://susiesbigadventure.blogspot.com.Vis mer

||| (Dagbladet): Det må være strevsomt å distribuere musikk i Saudi-Arabia. Katy Perry-albumet «One of the Boys», som bloggeren Susie kjøpte der, viste seg nemlig å ha blitt behørig bearbeidet før den havnet butikkhyllene.

Noen har nemlig tatt av plasten, tatt ut det som er av papiromslag, tusjet over all uanstendig hud Perry viser, satt coveret sammen igjen - og til slutt pakket det inn i ny plast.

FOR DRØYT 1: Manic Street Preachers må sensurere sitt cover for britiske supermarkeder.
FOR DRØYT 1: Manic Street Preachers må sensurere sitt cover for britiske supermarkeder. Vis mer

Både frontbildet, bildet på baksiden og bildene inne i bookleten har blitt retusjert på gammeldags vis. Ingen liten jobb, tatt i betraktning de mangfoldige tusen album Katy Perry selger.

FOR DRØYT 2: Roxy Musics «Country Life». Dette coveret er riktignok tilbake, og selges i norske butikker i dag.
FOR DRØYT 2: Roxy Musics «Country Life». Dette coveret er riktignok tilbake, og selges i norske butikker i dag. Vis mer

Grunnen er at det svært strenge islam-regimet som styrer i Saudi-Arabia forbyr usømmelig eksponering av lettkledte damer. (Et annet eksempel på akkurat det, kan du se her).

 BEDRE? Roxy Musics alternativ er av det mindre oppsiktsvekkende slaget.
BEDRE? Roxy Musics alternativ er av det mindre oppsiktsvekkende slaget. Vis mer

Lang tradisjon
De strenge restriksjonene i Saudi-Arabia stiller naturlig nok i en klasse for seg, men også på det vestlige markedet har sensurering av albumcover en lang historie.

FOR DRØYT 3: Ifølge Paul McCartney en kommentar til Vietnamkrigen.
FOR DRØYT 3: Ifølge Paul McCartney en kommentar til Vietnamkrigen. Vis mer

For eksempel ble maleriet av en forslått gutt på Manic Street Preachers siste album, «Journal For Plague Lovers», nylig for sterk for britiske supermarkeder.

 BEDRE? De samme guttene i hakket mindre kontroversiell positur.
BEDRE? De samme guttene i hakket mindre kontroversiell positur. Vis mer

Men, isteden for at supermarkedene setter seg ned og tusjer over det de ikke liker, kommer ofte artistene med et alternativt cover til sine sensurerte utgivelser. Uten at det nødvendigvis redder resultatet fra å bli komisk.

FOR DRØYT 4: Assosiasjonene folk fikk av dette bildet tvang plateselskapet til en ny versjon.
FOR DRØYT 4: Assosiasjonene folk fikk av dette bildet tvang plateselskapet til en ny versjon. Vis mer

«Journal For Plague Lovers» selges forøvrig med originalt cover i platebutikkene.

 BEDRE? Rod Stewart står for den hittill enkleste løsningen på cover-sensuren.
BEDRE? Rod Stewart står for den hittill enkleste løsningen på cover-sensuren. Vis mer

Rødt kjøtt og babydukker
The Beatles' album fra 1966, «Yesterday and Today», kom opprinnelig med et fotografi av bandmedlemmene, som poserte sammen med rødt kjøtt og oppdelte babydukker. Dette møtte kraftig kritikk, og stormen av protester mot plateselskapet tvang dem raskt til å erstatte det.

Paul McCartney skal siden ha sagt at dette var deres «kommentar til Vietnam-krigen», en kommentar som i så fall ble effektivt kneblet av det nye coveret, hvor de fire guttene poserer rundt en åpen koffert.

Enkle løsninger
Hvis Beatles-erstatningen virket bleik, tok Roxy Music det enda ett hakk videre. Da deres «Country Life» kom i 1974, var det opprinnelig to glinsende damer med gjennomsiktig undertøy som prydet coveret. I USA, Nederland og Spania ble de nektet å gi det ut med den forsiden, og erstatningen viste ganske enkelt et bilde av treet som man tidligere kunne skimte bak de to damene.

Rod Stewart tok seg ikke engang bryet med å ta et nytt bilde til sitt «An Old Raincoat Won't Ever Let You Down», da de ikke våget å gi ut en frakkekledd Stewart, jagende etter en liten jente, på det amerikanske markedet. Pedofiliantydningen ble nemlig erstattet av et ensfarget, brunt omslag.