Katzenjammer har gått til psykolog i fem år

- Det har reddet bandet.

TI ÅRS JUBILEUM: Katzenjammer anbefaler alle band med ambisjoner om å holde ut og sammen om å gå i terapi. Fra venstre Solveig Heilo, Marianne Sveen, Turid Jørgensen Honerud og Anne Marit Bergheim.
Foto: Paal Audestad / Propeller Recordings
TI ÅRS JUBILEUM: Katzenjammer anbefaler alle band med ambisjoner om å holde ut og sammen om å gå i terapi. Fra venstre Solveig Heilo, Marianne Sveen, Turid Jørgensen Honerud og Anne Marit Bergheim. Foto: Paal Audestad / Propeller Recordings Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det fargerike og sprelske orkesteret kan feire ti års jubileum i år. Men det er ingen selvfølgelighet for de fire kvinnene som nå er i alderen 32-35 år.

- Det er ikke sikkert vi hadde holdt ut med hverandre hvis vi ikke hadde gått i terapi.

Fra jenter til kvinner En kombinasjon av utagerende balkantoner blandet med pop, rock, folk og country - utført ved hjelp av litt uvanlige instrumenter som trekkspill, bassbalalaika, fløyte, ukulele og melodika - er Katzenjammers varemerke.

Neste uke slipper kvartetten sin tredje plate, «Rockland» - les anmeldelsen her.

- Vi har gått fra å være et jenteband til å bli et kvinneband. Den nye plata låter mer voksent og modent. Den låter også mer slik vi framstår live. Dessuten er det mindre balkaninspirert. Vi har nå beveget oss fra øst mot vest, sier Marianne Sveen og Anne Marit Bergheim.

Psykolog ble redningen De to andre i bandet befinner seg i Tyskland, der de møter europeisk presse. Katzenjammer er ikke lenger et lite, rart band, men et av dem som faktisk er større utenfor landets grenser enn her hjemme - med publikum i så langt bort som Australia og USA.

- På det meste, for fem år siden, hadde vi 250 reisedøgn i året, sier Sveen og Bergheim.

- Det var da vi bestemte oss for å få hjelp av en psykolog - en veileder. I fem år har vi hatt kontakt med denne terapeuten, som også jobber med toppidrettsutdøvere. Det er det smarteste vi noensinne har gjort, sier Sveen.

Toppidrettsutdøvere - Det har hjulpet oss å få hodet ut av vår egen rumpe. Vi fire er sta som juling. Psykologen hjelper oss til å se oss selv, via hverandre. Å spille i et band kan være vanskeligere og mer intenst enn å leve i en familie, sier de to kvinnene og legger til:

- Vi anbefaler alle som spiller i band om å gå til en terapeut før problemene tårner seg opp.

De mener at livet i en band, i øvingslokalet, i platestudio og på landeveien ikke er ulikt en toppidrettsutøvers liv. De skal prestere på sitt aller beste nivå, og fungere psykisk og fysisk, seg i mellom og i andre relasjoner.

SELFIE: Katzenjammer-kvinnene Marianne Sveen og Anne Marit Bergheim tar en selfie.
Foto: Anders Grønneberg
SELFIE: Katzenjammer-kvinnene Marianne Sveen og Anne Marit Bergheim tar en selfie. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Vi skal ut å vinne hver eneste gang.

Verden som lekegrind I 2013 ble to av Katzenjammer-kvinnene mødre. Det har ført til at bandet har måttet legge litt om på reisevanene, men å trappe ned er uaktuelt. Nå er det kortere, men tøffere turnéintervaller som gjelder. Dessuten er USA og Australia lagt på is. Det europeiske markedet er stort nok. Mens vi snakker, må jentene si nei til en frokost-tv-invitasjon fra BBC.

- Den rekker vi ikke, men vi har vært der før. Må prøve å finne en annen dato.

- Mange tror at det å få barn, er kroken på døra. Det handler om å planlegge og virkelig ønske noe. Å drive med musikk er jobben vår. Vi ligger ikke på latsida, selv om vi ligger på «føde-sida», sier Sveen og ler.

Neste måned blir det norgesturné, mars står Europa, med konsertsaler som tar fra 3000 til 7000 publikummere, for tur.

Katzenjammer

• Består av Marianne Sveen, Anne Marit Bergheim, Turid Jørgensen Honerud og Solveig Heilo.
• Spiller balkaninspirert folk, pop, rock og country.
• Turnerer og gir ut plater i Australia, USA og Europa.
• Diskografi:  «Le Pop» (2008), «A Kiss Before You Go» (2011) og «Rockland» (2015).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer