Kautokeino 1852

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nils Gaup har laget en film som beveger oss alle, den gir assosiasjoner og innlevelse, ikke minst fordi den (som det heter på filmspråket) er «basert på faktiske hendelser». Det er muligens disse «faktiske hendelser» Dagbladets anmelder (18.01) ville ha mer av da han etterlyste hardere filmatiske virkemidler for å «kunne bli enda mer engasjert og oppleve mer hellig vrede (sic!) på samenes vegne».

Men hva er det egentlig vi applauderer gjennom vår hyllest? Hva slags «faktiske hendelser» er det egentlig filmen beretter om? Det umiddelbare svar er at filmen handler om samenes reaksjon på fortvilte livsvilkår; avstengte reinbeiter, nye lover og statlig forakt. Men hva er det «skurkene» – dvs. De Fremmede – representerer? Jo, det er moderniteten som tar grep i Kautokeino så vel som ved kysten. Det er datidas sivilisatoriske krefter vi møter, representert gjennom handelsmann, lensmann og prest. Og det er ikke nødvendigvis noe vakkert syn, verken da eller nå. Det var Den Nye Tid som banket på døra og lovet fremgang og vekst, på vidda som i landet forøvrig. Lensmann Bucht ble satt til å håndheve nye, tidsmessige lover og utenrikspolitiske vedtak, ikke minst grensesperringen mot Finland. Samtidig fulgte nye handels- og inntektsmuligheter. Handelsmann Ruth drev stort som oppkjøper, handelsbevilgningen skulle ivareta lokalbefolkningens interesserer. På samme vis ble etableringen av et gruveanlegg i Kvænangen ansett som et regionaløkonomisk løft. Arbeidsplassene ga inntektsmuligheter for mange ved kysten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer