DEBATT

Kaveh, bli med inn og kjenn på lidelsene jøder ble utsatt for under holocaust

Selik ble drept i utryddelsesleiren Auschwitz. Fordi han var en «fuckings jøde».

SELIK MAHLER: I 1942 var Selik Mahler 19 år og studerte ved Handelshøyskolen i Trondheim, hvor han var oppvokst. Til høyre er hans håndskrevne brev til klassevenninnen Carey. Kort tid etter brevet ble skrevet, ble Selik drept i utryddelsesleiren Auschwitz. Foto: Jødisk museum Trondheim
SELIK MAHLER: I 1942 var Selik Mahler 19 år og studerte ved Handelshøyskolen i Trondheim, hvor han var oppvokst. Til høyre er hans håndskrevne brev til klassevenninnen Carey. Kort tid etter brevet ble skrevet, ble Selik drept i utryddelsesleiren Auschwitz. Foto: Jødisk museum Trondheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 15. juni sa sangartisten Kaveh «fuck jøder» fra scenen under en festival på St. Hanshaugen i Oslo. Det har vært vanskelig å få en uforbeholden unnskyldning fra artisten.

Det er visstnok tatt ut av konteksten, har han uttalt. Det ville man fort kunne tro på, var det ikke for hans Twitter-melding fra 10. juni i år der han skrev «Fuckings jøder er så korrupte».

Det er bare drøyt 70 år siden Holocaust, det grusomme folkemordet som rammet klart flest jøder, men også andre grupperinger, deriblant homofile, romfolk og funksjonshemmede.

Kaveh sine uttalelser minner oss på viktigheten av å aldri glemme historien. Nærmere seks millioner jøder ble drept. Det er så ufattelig at det nok egentlig ikke går helt opp for oss. Har du noen gang tenkt på hvor lang tid det egentlig tar å lese opp navnene på seks millioner mennesker?

En av disse nær seks millionene var Selik Mahler. I 1942 var han 19 år og studerte ved Handelshøyskolen i Trondheim, hvor han var oppvokst.

Selik traff meg i hjertet da jeg for noen dager siden besøkte Jødisk Museum i Trondheim.

Der henger det et bilde av Selik. Ved siden av henger hans håndskrevne brev til klassevenninnen Carey. Det kan se ut som at Selik og Carey hadde et godt øye til hverandre. Brevet er skrevet fra cellen hans i Trondheim kretsfengsel den 1. november 1942. Hans forbrytelse var å være født av jødiske foreldre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer