Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kazaa gir 630 millioner til platebransjen

Skal bli lovlig tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter gjentatte slag i rettsalen skal fildelingsprogrammet Kazaa nå gjøres om til en lovlig nedlastingstjeneste, melder BBC.

Kazaa har i en årrekke vært en populær kilde for nedlasting av ulovlig materiale hos millioner av nettbrukere verden rundt.

På det meste har 4,2 millioner nettbrukere vært logget på Kazaa samtidig, og i mai 2003 mente eierne Sharman Networks at det var tidenes mest nedlastede program, med 239 millioner nedlastinger.

Gjør opp for seg

BBC skriver at en nylig fremlagt rapport viser at det er lastet ned over 20 milliarder musikkfiler ulovlig det siste året.


For å bøte litt på skadene vil Kazaa betale 100 millioner dollar (rundt 630 millioner kroner) til platebransjen.

Dette ble klart i et forlik som ble inngått mellom platebransjens vaktbikkje RIAA og Kazaa i dag. Dermed følger fildelingsprogrammet i fotsporene til Napster, som nå er en anerkjent nedlastingstjeneste på tross av sin tvilsomme fortid.

- Ikke like poplulær

Jonathan Arber, analytiker for Ovum, mener forliket kun har symbolsk betydning, siden Kazaa uansett er over middagshøyden.

image: Kazaa gir 630 millioner til platebransjen

- Kazaa er ikke på langt nær så populær som den var. Veldig få bruker det fortsatt, fordi det har kommet bedre tjenester.

- Det er en stor rettslig seier, en fin symbolseier. Men når det gjelder å redusere piratvirksomhet, så byttet fildelerne nettverk for lenge siden, sier Arber til Reuters.

Lenge omstridt

Allerede i november 2001 ble Kaaza saksøkt, den gang i Nederland. Retten påla tjenestens eiere å ta grep for å forhindre at brukerne delte rettighetsbeskyttet materiale.

Kazaa svarte med å selge fildelingstjenesten til en rekke selskaper, blant annet Sharman Networks i Australia.


Siden 2002 har Kazaa vært i kamp mot den amerikanske film- og platebransjen, RIAA og MPAA. Også RIAA i Australia har vært pågående for å stoppe Kazaa.

Kazaa ble utviklet av Niklas Zennström og Janus Friis, som også står bak Skype.

• Les pressemeldingen fra IFPI

BLIR LOVLIG: Fildelingstjenesten Kazaa vil nå bli mer lovlydig, og er i et forlik med den amerikanske platebransjen blitt enig om å betale en erstatning på 630 millioner kroner. Pussycat Dolls er nok en av gruppene som er blitt lastet ned ulovlig. Foto: SCANPIX
BLIR LOVLIG: Fildelingstjenesten Kazaa vil nå bli mer lovlydig, og er i et forlik med den amerikanske platebransjen blitt enig om å betale en erstatning på 630 millioner kroner. Pussycat Dolls er nok en av gruppene som er blitt lastet ned ulovlig. Foto: SCANPIX Vis mer
MANNEN BAK: Niklas Zennström er en av gutta bak Kazaa. Zennström var i sin tid også med på å lage Skype.