MGP 2021:

Keiino erobrer Europa

Gruppa er nå storfavoritter til å vinne lørdagens finale i Melodi Grand Prix. Låta «Monument» har gått som en farsott på kontinentet.

FINALEKLARE: Keiino er klare for MGP-finale, og de forbereder publikum på at det kommer en overraskelse. Reporter: Lars Dønvold-Myhre. Video: Dagbladet / NRK. Vis mer
Publisert

Lørdag skal Keiino, som består av Alexandra Rotan, Tom Hugo Hermansen og Fred Buljo, konkurrere i finalen i Melodi Grand Prix. Allerede er gruppa bettingselskapenes storfavoritt.

- Det er jo veldig hyggelig å se at det kanskje er noen som har oss som favoritt, men ingenting er avgjort før lørdagens finale, sier Alexandra Rotan ydmykt til Dagbladet.

Men det er ikke «bare noen» som håper Keiino går av med Grand Prix-seieren. Låta «Monument» erobrer rett og slett Europa. Den er allerede strømmet 1,6 millioner ganger på Spotify, musikkvideoen er sett over 280 000 ganger på YouTube, i tillegg er opptreden i den første delfinalen sett over 750 000 ganger.

- Det er jo gøy. Vi var usikre på om Norge var klare for «Monument». Det er mer krevende låt en «Spirit in the Sky». Det gjorde vi med vilje, for vi ville ha låt som også juryen kunne like, ikke bare folket, sier Tom Hugo Hermansen.

Joik og rap

Keiino har tro på at de kan vinne hele Eurovision om de går seirende ut lørdag.

- Ja, vi kan ta dette hjem. Hvis vi klarer å slå konkurrentene i Norge, ser jeg ingen grunn til at vi ikke kan ta Europa. Det er i tillegg en bonus at låta allerede har gjort det så bra i mange land, og at vi har en solid fanskare i Europa, sier Hermansen.

Keiinos varemerke er å blande popmusikk med tradisjonell samisk joik. I «Monument» får i tillegg Fred Buljo bryne seg på samisk rap.

JOIK OG POP: Keiinos mål er å gjøre det like naturlig for nordmenn å joike som å rappe. Her fra 17. mai-feiring hos den norske ambassadøren i Israel i 2019. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JOIK OG POP: Keiinos mål er å gjøre det like naturlig for nordmenn å joike som å rappe. Her fra 17. mai-feiring hos den norske ambassadøren i Israel i 2019. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det har vært godt å komme tilbake til røttene mine, for jeg startet jo som rapper. Det føles veldig fint å vise fram det samiske språket, sier Fred Buljo.

I etterkant av Keiinos MGP-seier i 2019 og Ella Marie Hætta Isaksens stjernekamp-seier har samisk musikk, tilsynelatende, fått mer plass i norsk populærkultur. Popartisten Agnete Saba ble til eksempel i år den første samisk artisten som er castet til «Hver gang vi møtes».

- Det er det vi står for. Vi vil gjøre det naturlig for folk å lage musikk på sitt morsmål. Vi ønsker at det skal være like vanlig for en nordmann å joike som å rappe. Man trenger ikke være samisk for å joike eller være født i Bronx på 70-tallet for å rappe, sier Hermansen.

DRØY: Musikkgruppa Keiino er ute med ny låt, «Black Leather» og til låta følger en ganske drøy musikkvideo. Video: Keiino/ Rød Løper Vis mer

Kommenterer gjenbruk

Keiino deltar for andre gang i Melodi Grand Prix, men artistene i gruppa har individuelt deltatt flere ganger. Dagbladet har tidligere skrevet om NRKs gjenbruk av tidligere deltakere.

- Er det plass til nye talenter i MGP?

- Det er en god blanding av nye talenter og folk som har vært med før. Hvis du ser på NM i ski så er det ikke bare debutanter hvert år. Den som skal være med i Eurovision skal oppfylle tre kriterier: du skal kunne synge, du skal være glad i være på TV og du skal kunne ta på deg ambassadørrollen som det er. Det krever en viss erfaring, sier Hermansen.

Han vil gi honnør til NRK for at de funnet 26 artister som har lyst til å være med.

- Både NRK og artistene investerer utrolig mye penger for å være med i Melodi Grand Prix. Det er ingen økonomisk vinning på det her, så jeg skjønner ikke hva kritikken går på. Det kan hende de ikke skjønner hva Eurovision er, fortsetter Hermansen.

- Det er viktig å legge til at vi ikke ble spurt om å bli med. Vi meldte oss på selv, legger Rotan til.

Inspirert av fantasyserie

Keiino lover et forrykende show på lørdag, og forbereder publikum på at det kommer en overraskelse.

- Det som er bra med at vi har fått sunget i den første delfinalen er at vi har kunnet gå tilbake og vurdere opptredenen. Vi ønsker at det skal være en utvikling i historien fra delfinale til finale. Derfor har vi latt oss inspirere av utviklingen til en karakter fra en fantasyserie. Så får du se om du finner ut av hvem det kan være, sier Rotan med et lurt smil.

Og for alle som har hørt låta og sett Keiinos framførelse av «Monument» er det spesielt én frase som går igjen; «Thunder and Gloria».

- Hva betyr egentlig det?

- Monument handler om de opplevelsen i livet som står igjen, og de viktigste relasjonene i et liv. Pedro Almodóvar lagde en film som heter «Dolor y Gloria» eller «Pain and Glory», som handler om de gode og de kjipere tingene i livet. Tekstforfatteren ville gi en hommage til den filmen. Men det ble for vanskelig å synge «Thunder and Glory», og derfor la vi til en «a» slik at Alexandra skulle få til den veldig høye tonen, sier Hermansen.

På NRK, lørdag klokka 19:55 kan du oppleve Alexandra Rotan synge den vanvittige høye tonen, og se Keiino kjempe om å bli Norges representant i Eurovision Song Contest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer