Melodi Grand Prix 2019

KEiiNO vant MGP

Skal representere Norge i den internasjonale finalen i Israel.

ÅRETS VINNER: KEiiNO skal representere Norge i den internasjonale finalen i Israel. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var duket for en real fest med både glitter, paljetter og pyroeffekter da Melodi Grand Prix gikk av stabelen lørdag kveld i Oslo Spektrum.

Etter en nervepirrende kveld, ble det klart at forhåndsfavorittene KEiiNO vant, med sin låt «Spirit in the sky».

De ti artistene som kjempet om å få representere Norge i Eurovision Song Contest var bandet D'Sound, Chris Medina, Carina Dahl, Anna-Lisa Kumoji, Erlend Bratland, Adrian Jørgensen, bandet KEiiNO, Kjetil Mørland, Ingrid Berg Mehus og Hank von Hell.

Da samtlige av de ti deltakerne hadde levert sine bidrag, ble det kåret to superfinalister som skulle få synge låten sin på nytt i en såkalt «gullduell».

KeiiNO vant

Etter at stemmene fra den europeiske juryen og det norske folk var talt opp, ble det klart at Adrian Jørgensen var den første som skulle ut i gullduell.

I duellen møtte han KEiiNO, der de begge fikk framføre sine bidrag på nytt.

TRIO: KEiiNO består av (f.v.) Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo. Foto. Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRIO: KEiiNO består av (f.v.) Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo. Foto. Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Etter en nervepirrende pause, der fjorårets Eurovision-vinner Netta Barzilai framførte fjorårets vinnerlåt «Toy», ble det klart at KEiiNO vant årets Melodi Grand Prix.

- Jeg har drømt om dette siden jeg var liten, utbryter Alexandra Rotan fra scenen.

- Shit! Nå skal vi representere Norge på den beste måten, sier hun til et samlet pressekorps på scenen etter at KEiiNO hadde framført vinnerlåten på nytt.

- Det er helt fantastisk. Det er helt utrolig. Det var så sykt mange bra artister og låter i år, så ... vi var... sier en målbundet og tydelig berørt Tom Hugo.

Nå skal KEiiNO ut på en lang promoturné. Fred Buljo håper at folk i ulike deler av landet kan føle stolthet over gruppa, når de nå skal dra til Tel Aviv i mai.

- Vi elsker dette, og jeg håper at folk ser det, sier Alexandra, før de tre setter igang med en skikkelig seiersbrøl - avsluttet av en seiersjoik fra Buljo.

JUBELROP: Fred Buljo klemte i gang med en jubeljoik på scenen etter at seieren var et faktum. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JUBELROP: Fred Buljo klemte i gang med en jubeljoik på scenen etter at seieren var et faktum. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Takk til Ella Marie, Elle Márjá, takk til Mari Boine, Sofia Jannok og til alle de store samiske artistene, sier Buljo, som debuterte med joiking på et stort offentlig arrangement i dag.

- Vi klarte det!

- Det er selvfølgelig en veldig stor ære at joiken min er tatt så godt imot. Jeg har bare joiket som pedagogisk leder i samisk barnehage foran barna, og nå plutselig står jeg i Norges største storstue foran alle de her, sier Buljo til Dagbladet.

GRATULERER: Fred Buljo hilser på en kollega fra den samiske barnehagen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GRATULERER: Fred Buljo hilser på en kollega fra den samiske barnehagen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Hvem vinner festen i dag?

- Jeg tror det blir kollektiv seier, sier Tom Hugo til Dagbladet. Nå skal trioen feire, sammen med låtskrivere og sitt eget lille plateselskap. Keiino er et resultat av et fellesskap. Men til Dagbladet avslører gutta at det er dama som er lederen i gruppa.

- Det er Alexandra som har styringa, sier Fred Buljo, og ler.

- Det føles fortsatt uvirkelig. Det var ingenting som var bestemt på forhånd. Det var det som gjorde denne dagen så utrolig spennende. Så vi ble virkelig holdt på pinebenken, altså, sier Alexandra til Dagbladet noen minutter etter at seieren er et faktum.

Nå er de klare for å feire, men også for å få representere Norge i Tel Aviv.

- Dette blir gøy, gutta. Vi klarte det!, slår Alexandra fast.

JUBELHOPP: Da KEiiNO fikk vite at de hadde vunnet, hoppet de til med et realt jubelhopp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JUBELHOPP: Da KEiiNO fikk vite at de hadde vunnet, hoppet de til med et realt jubelhopp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Dramatikk på scenen

Det var en stund usikkert om Erlend Bratland kom til å delta i MGP-finalen, etter at han pådro seg en brannskade under kveldens generalprøve. Det var da Bratland skulle gjennomføre sitt bidrag på nytt, på grunn av problemer med pyroeffektene, at det gikk galt for artisten.

- Han ble ført inn for tidlig på scenen slik at han sto midt i flammene. Han pådro seg brannskader. Vi jobber med å vurdere om han kan delta på finalen, fortalte Bratlands manager, Erland Bakke, til Dagbladet rett etter hendelsen.

- Akkurat nå vurderer jeg å trekke hans bidrag, hvis han ikke føler seg bedre den neste timen. Erlend sier han har brent seg på hånda, og skal til legen. Erlend er tapper og vil prøve sitt beste på å komme til finalen.

Skjedde igjen

En drøy halvtime etter ulykken fikk Dagbladet beskjed om at Bratland blir å se i kveldens finale.

- Dette var en uheldig hendelse som ikke bør skje. Nå har han fått en ispose på hånda, og vi gleder oss til å se ham framføre låta si i kveld, fortalte MGP-general Stig Karlsen til Dagbladet.

Han bekreftet at pyroen ikke fungerte under første opptreden, og at det var derfor Bratland måtte opptre på nytt. Sagaen stoppet imidlertid ikke der.

MANGLET PYRO: Erlend Bratland skadet seg på grunn av pyroeffektene under generalprøven. Under selve MGP-finalen uteble pyroeffektene, og han fikk synge sangen sin igjen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MANGLET PYRO: Erlend Bratland skadet seg på grunn av pyroeffektene under generalprøven. Under selve MGP-finalen uteble pyroeffektene, og han fikk synge sangen sin igjen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Da Melodi Grand Prix var i gang, og Bratland skulle i ilden, uteble nettopp ilden og pyro-effektene. Dette skyldtes ikke ulykken i forveien, men var derimot en teknisk glipp.

Bratland måtte derfor framføre på nytt. Det bekrefter NRK overfor Dagbladet.

- NRK har bedt om at han skal gjøre låten sin enda en gang. Det er svært beklagelig at Erlend må gjennom dette på nytt - etter garantier om at dette ikke skulle kunne skje på nytt, forteller Bratlands manager, Erland Bakke, til Dagbladet.

Finale-kontrovers

I fjorårets Melodi Grand Prix var det Aleksander Rybak som gikk av med seieren, og som fikk framføre låten «That´s How You Write a Song» under Eurovision-finalen i Portugal. Rybak vant Eurovision Song Contest i 2009 med låten «Fairytale».

Rybak endte på en 15. plass i fjor. I år må Norge først gjennom en semifinale for å kvalifisere seg til den store finalen. Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia er direktekvalifisert til finalen, sammen med vertslandet Israel.

Det var den israelske Netta Barzilai som stakk av med seieren etter en spennende stemmeavgivning der både Israel, Sverige, Kypros og Østerrike lå i toppsjiktet. Hennes høneklukkende og metoo-inspirerte låt «Toy» overbeviste både folket og fagjuryene.

Men seieren satte også startskuddet for det som skulle bli en stor Eurovision-diskusjon i månedene som fulgte.

- Jeg elsker landet mitt. Neste gang i Jerusalem! sa nemlig Netta da førsteplassen var et faktum.

Hun fikk støtte fra landets statsminister Benjamin Netanyahu, som skrev på Twitter at han ønsket at 2019-arrangementet skulle foregå i Jerusalem.

FAVORITTER: Storfavorittene i MGP, KEiiNO, om hvorfor de tror folk liker låta deres, og hvordan de holder nervene i sjokk. Vis mer

- Som olje og vann

Flere reagerte på utsagnet, deriblant Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

- Dette er politikk. «Neste år i Jerusalem» er et budskap som veldig mange jøder bruker. Det har en stor symbolsk betydning. Det er en setning som viser at «til slutt skal alle jøder samles i sitt land», i Sion, som er Jerusalem. Det er det artisten sier til verden, sa Henriksen Waage til Dagbladet.

Da Dagbladet snakket med Netta Barzilai tidligere i dag, sa hun at hun ønsket at Eurovision Song Contest skulle være en arena for å bringe folk sammen, og for å skape musikk.

- Jeg synes musikk og politikk er som olje og vann. Det er ting som aldri burde blandes sammen. Og hvis det skjer, er det en katastrofe, sa hun til Dagbladet.

I september kom imidlertid kontrabeskjeden om at Tel Aviv var blitt valgt som vertsby for Eurovision Song Contest 2019, og ikke Jerusalem. Finalen går av stabelen 18. mai.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Fred Buljo takket Ella Maria og Mari Boine. Det har rådet tvil om Buljo sa Elle Márjá (Eira) eller Elle Marie (Hætta Isaksen). Buljo har søndag bekreftet at han ønsket å takke dem begge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer