KOMMENTARER

Xi Jinping

Keiser på livstid - ny rolle for Kinas president

All makt på Xi Jinpings hender.

KEISER ELLER DIKTATOR: Kinas president Xi Jinping vil ha grunnlovsendring slik at at han kan sitte på ubestemt tid. Foto: NTB Scanpix
KEISER ELLER DIKTATOR: Kinas president Xi Jinping vil ha grunnlovsendring slik at at han kan sitte på ubestemt tid. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nå blir det realisert, det mange har spekulert om etter det kinesiske kommunistpartiets 19. partikongress i oktober i fjor: Kinas grunnlov skal endres; paragrafen som sier at presidenten og visepresidenten «ikke skal sitte mer enn i to sammenhengende perioder», blir fjernet. Xi Jinping «har tatt en Putin», han har ryddet av veien hindringer som gjør at han kan sitte på livstid om han vil.

Det er Kinas folkekongress som har myndighet til å gjøre endringer i den nasjonale grunnloven, som ikke må forveksles med kommunistpartiets grunnlov. Når folkekongressen møtes til sin årlige, sandpåstrøende sesjon 5. mars, ligger forslaget på bordet. Det blir garantert vedtatt; Xi har vært ganske omhyggelig med å utmanøvrere sine rivaler fra partiets viktige organer.

Etter gjeldende regler skulle Xi Jinping ha gått av som president i 2023. Forslaget til grunnlovsendring skal ha blitt behandlet av kommunistpartiets sentralkomite 26. januar i år. Det ble først kjent for offentligheten sist søndag, da det statlige nyhetsbyrået Xinhua la fram et dokument på 4480 ord.

Det var Deng Xiaoping som i løpet av sin periode som Kinas leder, så behovet for å begrense maktkonsentrasjonen i ledelsen. Særlig etter persondyrkelsen av Mao Zedong så Deng et behov for å beskytte landet mot «individers egenmektig styre på bekostning av det kollektive lederskapet.» Deng ønsket helt klart å forhindre en ny diktator på livstid etter Mao. Seinere presidenter som Jiang Zemin og Hu Jintao har lojalt fulgt regelen om å tre tilbake etter to femårsperioder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer