KOMMENTARER

Kina

Keiseren som kan bli avkledd

Xi Jinping er keiseren som kan miste alle klær, hvis ikke Kina får kontroll over corona-viruset, skriver Morten Strand.

ÅPENHET TIL SLUTT: Sjefen i Verdens helseorganisasjon Tedros Adhanom, hilser på president Xi Jinping før et møte i Beijing 28. januar. Foto AP / NTB Scanpix
ÅPENHET TIL SLUTT: Sjefen i Verdens helseorganisasjon Tedros Adhanom, hilser på president Xi Jinping før et møte i Beijing 28. januar. Foto AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det at mennesker ikke kan være sammen betyr ikke at de ikke kan stå sammen. I et rørende uttrykk for samhold og håp har innbyggerne i Wuhan skreket sine håp og sin fortvilelse mot himmelen, da de hver for seg - og likevel sammen - sang den kinesiske nasjonalsangen fra sine åpne vinduer i leilighetene sine i skyskraperne i gigant-byen. Sammen med nasjonalsangen ble det ropt slagord som: «Stå på, Wuhan».

Hvis dette lille bildet av hvordan de isolerte innbyggerne i den avstengte byen med 11 millioner innbyggere er representativt, så betyr det at myndighetene fortsatt har kontroll etter at mer enn 300 så langt er døde av corona-viruset. Den første døde utenfor Kina er også registrert, på Filippinene. Til sammen er nesten 14 000 nå smittet, og viruset har spredd seg til alle Kinas provinser, og til 19 andre land.

Det store bildet er altså fortsatt alarmerende. Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært corona-viruset som en global helsekrise. Og mens innbyggerne i Wuhan synger nasjonalsangen fra sine vinduer for å skape en ide om fellesskap i pestens tid, så er også gatene i Beijing og i Shanghai nærmest deserterte. De færreste våger seg ut i gatene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer