Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kina

Keiseren som kan bli avkledd

Xi Jinping er keiseren som kan miste alle klær, hvis ikke Kina får kontroll over corona-viruset, skriver Morten Strand.

ÅPENHET TIL SLUTT: Sjefen i Verdens helseorganisasjon Tedros Adhanom, hilser på president Xi Jinping før et møte i Beijing 28. januar. Foto AP / NTB Scanpix
ÅPENHET TIL SLUTT: Sjefen i Verdens helseorganisasjon Tedros Adhanom, hilser på president Xi Jinping før et møte i Beijing 28. januar. Foto AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det at mennesker ikke kan være sammen betyr ikke at de ikke kan stå sammen. I et rørende uttrykk for samhold og håp har innbyggerne i Wuhan skreket sine håp og sin fortvilelse mot himmelen, da de hver for seg - og likevel sammen - sang den kinesiske nasjonalsangen fra sine åpne vinduer i leilighetene sine i skyskraperne i gigant-byen. Sammen med nasjonalsangen ble det ropt slagord som: «Stå på, Wuhan».

Hvis dette lille bildet av hvordan de isolerte innbyggerne i den avstengte byen med 11 millioner innbyggere er representativt, så betyr det at myndighetene fortsatt har kontroll etter at mer enn 300 så langt er døde av corona-viruset. Den første døde utenfor Kina er også registrert, på Filippinene. Til sammen er nesten 14 000 nå smittet, og viruset har spredd seg til alle Kinas provinser, og til 19 andre land.

Det store bildet er altså fortsatt alarmerende. Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært corona-viruset som en global helsekrise. Og mens innbyggerne i Wuhan synger nasjonalsangen fra sine vinduer for å skape en ide om fellesskap i pestens tid, så er også gatene i Beijing og i Shanghai nærmest deserterte. De færreste våger seg ut i gatene.

Det store bildet er dessuten også politisk. For med president Xi Jinping, som i stadig større grad spiler rollen som keiser, hvordan vil viruset ramme ham, hvis Kina skulle miste kontrollen over det? Det er liten tvil om at alt nå gjøres for å stanse spredning. Corona-viruset er nå ikke bare en helserisiko, men også en stor økonomisk og politisk risiko. I byen Huanggang, den byen som er mest rammet etter Wuhan, advares det over høyttalere mot å gå ut av leilighetene hver morgen og ettermiddag, og noen har skrevet lapper på inngangsdørene sine der det advares mot å ta kontakt, skriver The Observer. Når noen må ut med søpla, blir de desinfisert når de kommer tilbake. Frykten er lammende for alt normalt liv.

INFISERT CELLE: Forskere ved universitetet i Hongkong har frigitt bilde av en celle som er infisert av coronaviruset. Foto: Universitet i Hongkong Vis mer

Imens kommer flere bevis på hvordan de lokale myndighetene i Wuhan underslo informasjon og unnlot å handle da Corona-viruset først ble oppdaget 8. desember. En studie i The New England Journal of Medicine som brukte data fra de 425 første smitte-tilfellene i Wuhan har funnet beviser for smitte av viruset fra menneske til menneske. Det er informasjon som kinesiske myndigheter ikke innrømmet før 20. januar. Man mistet altså flere uker før man gikk ut med informasjon som kunne hindret spredning. Den byråkratiske frykten i det totalitære systemet var handlingslammende da krisa allerede var et faktum. Det har fått internett til å gløde.

- Hva er kostnaden av å bli løyet til? Det er ikke at vi vil ta løgner for sannheter. Den virkelige faren er at hvis vi hører på for mange løgner så vil vi ikke lenger vite hva som er sant, skriver en borger i en mye sitert kommentar til studien i det britiske tidsskriftet, ifølge The Observer. Og identifiserer et av det totalitære regimets grunnleggende svakheter, nemlig tilliten mellom styrte og styrende, i ei krisetid.

Og her er vi ved kjernen i det politiske dramaet som det dødelige viruset også handler om. For Kinas mektige president Xi Jinping er langt fra immun mot viruset som herjer hans land. Han kan blant annet rammes av sin hybris, sitt politiske overmot. Ved å ta diktatoriske fullmakter, og skape en person-kultus rundt seg som begynner å likne på den Mao Zedong skapte, blant annet ved å gjøre studier av «Xi Jinpings lære» til obligatoriske fag, så har han skaffet seg større fallhøyde enn han ville hatt med et mer kollektivt styresett. Han kan - som i eventyret - bli keiseren uten klær.

Og mens kinesiske myndigheter lukker folk inne, så lukker andre land folk ute. Både USA og Australia har stengt sine grenser for ikke-landsmenn som nylig har vært i Kina. Det har ført til rasende protester fra kinesisk UD mot USA. Hvordan dette - en kinesisk kritikk med blant annet en underliggende kritikk for amerikansk rasisme - spiller seg ut det som når som helst kan bli en ny opptrapping av handelskrigen som Donald Trump har startet, vet vi ikke. Men her ulmer enda en fare.