Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Keiserens nye klær

Nerdenes hevn? Se hva som skjer når den upopulære prøver å bli populær.

(Dagbladet.no): Er du interessert i film? Da kan du sette deg godt til rette foran skjermen og se kortfilmene som er påmeldt til filmfestivalen Amandus 2008. Noen av filmene er veldig bra, andre kan være av mer variabel kvalitet. Alle er laget av norske filmtalenter under 20 år.

Se filmene og stem på dine favoritter her.

I dag presenterer vi spesielt en gjeng fra 2. klasse på Vinstra videregående skole. Veronica Grothe, Charlotte Strandheim, Jan Egil Johnsgård, Silje Hagen og Kristioffer Benum har laget filmen «Klær til besvær».

Her forteller de om filmen.

Gi en kort anmeldelse av «Klær til besvær»:

- «Klær til besvær» er en film som handler om en 15 år gammel gutt, Magnus. Magnus er ganske upopulær, og ikke helt sikker på seg selv. En natt når han ligger og sover, får han et slags budskap om å skifte stil, og dette gjør at han blir populær. Alt ser ut til å gå bra for han. Men når alt viser seg å være en drøm, finner han fort ut at det beste er å være seg selv, og at om du prøver for hardt å være noe du ikke er, så kan det hende du til slutt sitter igjen med ingenting.

Filmens tema er mobbing, men den er også litt humoristisk. Likevel kan det være litt vanskelig å forstå handlingen og meningen med filmen første gangen du ser den.

Hvor har dere fått inspirasjon til å lage filmen?

- Vi fikk en oppgave fra skolen om å lage en 5 minutters fiksjonsfilm som skulle sendes inn til Amandus. Den kunne handle om hva som helst. Så etter mye diskutering frem og tilbake kom vi opp med ideen vår. Den er på en måte en ganske typisk «ungdomsfilm» om en pinglete, snål gutt som blir populær. Så andre filmer vi har sett som har handlet om omtrent det samme har sikkert hjulpet oss med å få filmen slik den ble.

Hvilket utstyr brukte dere?

- 1 Canon XHA1 HD, stativ (vanlig), mikrofon, tralle (til løpescenene) og Final Cut Express HD.

Ble det dyrt?

- Rundt 500 kr.

Hva er favorittfilm deres?

- Et par av oss på gruppa ble forelsket i «Saving Private Ryan». Så vi setter den som favoritt.

Og favorittregissør?
- Etter «Saving Private Ryan» ble såklart Steven Spielberg den store helten vår, men filmregissør Harald Zwart er også en mann verdt å se opp til, synes vi. Han er en av de filmregissørene i Norge som faktisk har klart å komme seg til topps, og nå lager han ekte Hollywood-filmer. Det er ikke dårlig.

Hvilken film så du sist?

- «Saving Private Ryan» og «Ran».

Laster dere ned film fra nettet?

Nei, nei, nei! Vet ikke om alle på gruppa er imot det, men det er ihvertfall noen av oss. Det blir ikke det samme med film uten cover!

Hvilken filmanmeldelse leste dere sist?

- «Cloverfield», «Rovdyr» og «Saving Private Ryan».

Hva synes dere om norsk film?

- Vi synes det er bra at det produseres flere og flere norske filmer. Og at de filmene blir kjent internasjonalt også, for det har det ikke vært så mye av før. Det er også kult at de filmene som blir spillt inn er såpass bra som de er. «Fritt Vilt» er en super norsk film.

Hvilken skuespiller skulle spilt i en gjeninnspilling av «Klær til besvær»?

- Siden det er en norsk film, så ville vi også hatt en norsk skuespiller som for eksempel Erik Evjen, som spilte i «Tommys inferno».

Og hvem skulle laget musikken?

- Det er litt vanskelig å svare på. Vi liker jo det soundtracket vi har nå også da, selv om noe kunne vært forandret på. Vi ville ihvertfall fått en kjent artist til å lage den, slik at flere folk hadde fått visst om filmen vår.

Liker du «Klær til besvær»? Stem på den her!

HARALD ZWART: - En mann å se opp til, mener gjengen som har laget «Klær til besvær».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media