Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

XI JINPING

Keiserens nye klær

Utsikten til Xi jinpings livslange lederskap møtes med humor i Kina. Galgenhumor.

KEISEREN: Denne tegningen av President Xi Jinping lagde Finn Graff i oktober i fjor, da spekulasjonene om de keiserlige ambisjonene begynte å versere.
KEISEREN: Denne tegningen av President Xi Jinping lagde Finn Graff i oktober i fjor, da spekulasjonene om de keiserlige ambisjonene begynte å versere. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En velkjent kondomreklame ble plutselig forbudt i Kina denne uka. Slagordet lød: «Å gjøre det to ganger er ikke nok». Sensuren inntrådte øyeblikkelig idet nyheten om at president Xi Jinping ikke behøver å gå av etter to perioder, ble kjent. Vittighetene spredte seg raskt på sosiale medier som Sina Weibo og WeChat, og ble like raskt fjernet. Nå er lista over forbudte ord og uttrykk er lengre enn noensinne.

Kinesere som er vant til å leve under kommunistpartiets granskende blikk, er utrolig kreative når det gjelder å omskrive regimekritikken. Sensuren halser etter, men de oppfinnsomme ligger alltid et hestehode foran. Når tallkombinasjonen 6 og 4 for lengst er forbudt, skyldes det at myndighetene har knekket koden og forstår at det er massakren på Den himmelske freds plass i Beijing – 4. juni 1989 – som diskuteres.

Siden våren 2011 har nettstedet China Digital Times samlet og offentliggjort lister over ord som er blitt strøket av sensuren. Det er også laget en oversikt, kalt Grass-Mud Horse Lexicon, over kodeord som erstatter de forbudte uttrykkene. Systemet er intrikat. Å skrive at noen har «drukket sjasminte», betyr for eksempel at noen har vært innkalt til politiforhør (drikke te) på mistanke om ulovlige protestmøter (sjasminrevolusjon/arabisk vår).

Nå er det selvsagt forslaget om å endre Kinas grunnlov slik at Xi Jinping kan fortsette på livstid, som er det sensitive. Folkekongressen vedtar dette når den trer sammen mandag 5. mars, og katt-og-mus-leken på sosiale medier er i gang. Underteksten er en uro og en økende motstand mot utsikten til at Kina igjen skal bli et diktatur med maktkonsentrasjon og persondyrkelse. At Kina skal få en ny Mao. Betegnelsen Xi Zedong ble øyeblikkelig fjernet.

Nyheten om grunnlovsendringen sprakk sist søndag, og allerede mandag morgen var ordet «emigrere» det 10. mest sensurerte på Weibo. Foran på sensurlista lå ord som «grunnlov», «grunnlovsendring» og «bestige tronen». Uttrykket «boarde et fly» ble også borte, fordi det uttales nesten helt likt med nevnte tronebestigning.

Sensurmyndighetenes paranoia er tilsynelatende grenseløs. Setningen «Jeg er villig til å bli vegetarianer for resten av livet» er sensurert fordi den er hentet fra det populære historiske dramaet «Keiserinner i palasset». Der avgir en keiserinne et buddhistisk løfte om livslang vegetardiett i bytte mot keiserens umiddelbare død. I en TV-serie kalt «Dynastiet Kangxi» på CCTV inneholder kjenningsmelodien den betenkelige strofen «Jeg vil gjerne leve i 500 år til». Helt utilbørlig.

Henvisninger til dystopisk litteratur er heller ikke tillatt lenger. Titler som «1984», «Kamerat Napoleon» og «Vidunderlige nye verden» er tabu. Alle henvisninger til Ole Brumm er borte, men de vært i sensurmyndighetenes søkelys siden 2013. Ondskapsfulle nettroll har flere ganger sammenliknet Xi Jinpings korpus med Ole Brumms. Nå er bildet av Ole Brumm med honningkrukka, der han sier at man må «finne de tingene man elsker og holde fast på dem», ikke lenger å finne på nettet i Kina. Bokstaven «N» skal også av en eller annen uforståelig grunn ha vært bannlyst i noen dager.

Sensurmyndighetene jobber på overtid for øyeblikket, og det får åpenbart utilsiktede konsekvenser. Selv ytringer som støtter grunnlovsendringen går med i dragsuget. Morsomt, kanskje, men også et uhyggelig varsel om hva som kan komme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!