KOMMENTARER

XI JINPING

Keiserens nye klær

Utsikten til Xi jinpings livslange lederskap møtes med humor i Kina. Galgenhumor.

KEISEREN: Denne tegningen av President Xi Jinping lagde Finn Graff i oktober i fjor, da spekulasjonene om de keiserlige ambisjonene begynte å versere.
KEISEREN: Denne tegningen av President Xi Jinping lagde Finn Graff i oktober i fjor, da spekulasjonene om de keiserlige ambisjonene begynte å versere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En velkjent kondomreklame ble plutselig forbudt i Kina denne uka. Slagordet lød: «Å gjøre det to ganger er ikke nok». Sensuren inntrådte øyeblikkelig idet nyheten om at president Xi Jinping ikke behøver å gå av etter to perioder, ble kjent. Vittighetene spredte seg raskt på sosiale medier som Sina Weibo og WeChat, og ble like raskt fjernet. Nå er lista over forbudte ord og uttrykk er lengre enn noensinne.

Kinesere som er vant til å leve under kommunistpartiets granskende blikk, er utrolig kreative når det gjelder å omskrive regimekritikken. Sensuren halser etter, men de oppfinnsomme ligger alltid et hestehode foran. Når tallkombinasjonen 6 og 4 for lengst er forbudt, skyldes det at myndighetene har knekket koden og forstår at det er massakren på Den himmelske freds plass i Beijing – 4. juni 1989 – som diskuteres.

Siden våren 2011 har nettstedet China Digital Times samlet og offentliggjort lister over ord som er blitt strøket av sensuren. Det er også laget en oversikt, kalt Grass-Mud Horse Lexicon, over kodeord som erstatter de forbudte uttrykkene. Systemet er intrikat. Å skrive at noen har «drukket sjasminte», betyr for eksempel at noen har vært innkalt til politiforhør (drikke te) på mistanke om ulovlige protestmøter (sjasminrevolusjon/arabisk vår).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer