TI TUSEN BLIKKFANG: Treningsklær er ikke hva det engang var. Illustrasjonsbilde. Foto: NTB Scanpix
TI TUSEN BLIKKFANG: Treningsklær er ikke hva det engang var. Illustrasjonsbilde. Foto: NTB ScanpixVis mer

Keiserens nye treningsklær

La oss lage noen helt enkle regler for kutyme og kostyme til neste gang du er på løpetur.

Uten at SSB eller Kari TreningsJakkeson har bekreftet mine mistanker, så er det lite empiri som sier at treningsklærne hjelper deg løpe fortere, lengre eller bedre.

Jeg tar meg gjerne en joggetur i ny og ne, men klarer meg helt fint uten syrevaska tights (eller enhver type tights, egentlig), trafikklystrøye, pastellblå jakke og joggesko i sølv.

Min far sier at dersom noen løp langs veien på Suvatne der han vokste opp, spurte folk hvor det brant og begynte å hente fram bøtter med vann for å hjelpe til med brannslukkinga. Han har åpenbart smitta av på mitt forhold til løping, for om helgrå joggedress var godt nok for Rocky, så er det pokker ta godt nok for meg også.

Når jeg løper, og slipper en Vietnam-krig av ubehag løs i lungene mine, vil jeg ikke ses. Jeg vil overses. Min pusting, pesing, hosting, harking og hating er ikke noe omverdenen behøver - eller har godt av - å se.

Folk flest tenker åpenbart ikke slik, for hver bidige dag soser hundrevis av levende blikkfang rundt i parken der jeg bor.

Som om hele hovedstadens Natteravn-korps er på treningsleir - med refleksvestgule trøyer og matchende sko, ispedd et hav av pastellfarger du ennå ikke viste du hatet og irriterende riktig løpeteknikk.

Trening er se-og-bli-sett, og den som trodde trening handla om å se bra ut etterpå, ikke underveis, tar åpenbart feil. Sminkespeilet (i herregarderoben!) på mitt lokale treningssenter bekrefter det.

«Fake it 'til you make it», kan en kanskje si. Ser du proff ut i utstyrsveien tråkker du kanskje ekstra bra til i siste motbakke og formen blir bedre etter hvert også. Et selvbedrag av positiv sort i så fall, jamfør en viss naken keiser.

Men selv sparka jeg ball i Steven Gerrard-drakt i årevis og ble ikke sportsjournalist engang, i alle fall ikke fotballspiller, så den teorien har åpenbart sine mangler.

La oss derfor avslutte med noen helt enkle regler for kutyme og kostyme når du er på løpetur:

1. Maks 1 plagg i fargekategorien «knæsj».
2. Solbriller er strengt forbudt.
3. Singlet er forbeholdt kvinner, og kun kvinner.
4. Sko er svarte.
5. Antrekkets totalpris bør ikke bikke 2000 kroner, eller iallefall ikke se slik ut.
6. Smykker og andre jåleprodukter bes bli værende på nattbordet. 

Lykke til.