Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Keisersnitt og morsmelk

Per Brandtzæg, professor på Rikshospitalet, sier at keisersnitt er unaturlig og synes at helsepersonell skal stille seg kritisk til det.

Hege og Øystein Tunsjø etterlyser 26. februar «frislepp» av keisersnitt. Dette blir imøtegått på en sakelig måte 5. mars av Lena Amalie Hamnes. Hennes hovedanliggende er at selvvalgt keisersnitt må motarbeides fordi operasjonen øker dødsrisikoen for moren. Men Tunsjøs ønsker å vite hva moderne medisin definerer som naturlig fødsel. Retorisk spør de: «--- er det så banalt at hvis ungen kommer ut nedentil så er det naturlig og hvis den kommer ut oventil så er det unaturlig?»

Svaret er ja, men det er ikke banalt. Det finnes forskningsdata som tilsier at vaginal fødsel rent biologisk er det beste når situasjonen ikke berettiger livbergende keisersnitt. Dagbladet hadde 6. juli 2007 en reportasje i under overskriften: «Keisersnittbarn får mer allergi». Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet har vist at når disse barna blir to til tre år, har de nesten tredoblet forekomst av matallergi. Dersom moren har allergi, øker eggallergi hos keisersnittbarna åtte ganger, og tilsvarende for kumelkallergi. Familier med matallergi vet godt hvor plagsomt dette er.

Barn med matallergi er disponert for senere luftveisallergier, noe som kan føre til livslange lidelser, alt fra høysnue til astma. Men det har vært usikkerhet om keisersnitt øker risikoen for denne alvorlige sykdommen. Ny vitenskapelig vurdering av data fra tidligere studier ble nylig foretatt av Suren Thavagnanam ved Royal Belfast Hospital for Sick Children i Nord-Irland. Det ble vist at barn forløst med keisersnitt hadde 20 prosent høyere risiko for å utvikle astma enn barn etter vaginal fødsel. Denne publikasjonen ble kommentert 29. oktober 2007 i Nature News. Det ble diskutert om økende bruk av keisersnitt i UK (25 prosent av fødslene!) kunne være delforklaring på at astma nå forkommer fire ganger oftere enn i 1973.

Endret bakterieflora på tarmoverflaten og andre slimhinner er trolig årsaken til at keisersnittbarn lettere utvikler allergi. Kroppens hulrom er drivhus for ti ganger så mange bakterier som det er celler i kroppen. Vi er fra fødsel til grav et vekstmedium for såkalte «snille bakterier» som innretter seg harmonisk; de er avhengige av oss for sin eksistens, og vi er avhengige av dem både for vår fordøyelse og for vårt immunforsvar. Keisersnittbarn får ikke overføring av «snille bakterier» fra morens avføring og vagina slik det naturlig skjer ved en vaginal forløsning. De får derfor ikke de tidlige impulser som skal til for optimal utviklingen av immunsystemet og slimhinnenes barrierefunksjon.

Morsmelk økertarmens innhold av «snille bakterier», i tillegg til å være et perfekt næringsmiddel og beskytte slimhinnene ved sitt høye antistoffinnhold. Men Tunsjøs er forferdet over det ammepresset mødre utsettes for på barselavdelingene. Jeg er helt enig i at en mor må stå fritt til å velge om hun vil amme sitt barn, men vi som arbeider i helsevesenet har plikt til å opplyse om morsmelkens helsebringende egenskaper.

Effekten av amming i vår del av verden er omdiskutert. Men i april 2007 utga det amerikanske helsevesenet en omfattende rapport (nr. 153) hvor det dokumenteres at brystmelkernærte barn som gruppe er bedre beskyttet mot mellomørebetennelse, luftveisinfeksjoner, tarminfeksjoner, diabetes, allergi og astma, og på sikt også mot overvekt og høyt blodtrykk. Det vises videre at mødre som ammer har mindre risiko for senere utvikling av diabetes, brystkreft og ovarialkreft.

Dette betyr ikke at alle barn i vår del av verden trenger morsmelk for å bli livskraftige individer. Problemet er at vi ikke kan forsepeile hvem som vil ha klar nytte av å få morsmelk de fire til seks første månedene. På samme måte kan vi ikke identifisere barn som vil utvikle allergi og astma etter å ha blitt forløst med keisersnitt. Det eneste vi vet er at risikoen er størst i familier med arvelig disposisjon.

Likevel håper jeg at Tunsjøs vil være enig i at helsepersonell skal stille seg kritisk til selvvalgte keisersnitt, og anbefale brysternæring!

Barn trenger overføring av 
«snille bakterier» for optimal utvikling av immunsystemet. Jørn H. Moen, Dagbladet
Barn trenger overføring av «snille bakterier» for optimal utvikling av immunsystemet. Jørn H. Moen, Dagbladet Vis mer
Jørn H. Moen, Dagbladet
Jørn H. Moen, Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media