Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Keitas flik av magi

BERGEN (Dagbladet): Ifølge konferansier Knut Borge finnes det nordmenn som har fått sine liv forandret etter å ha opplevd en konsert med Salif Keita i hjemlandet Mali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et fullt så eksistensielt høytrykk skapte vel ikke akkurat den afrikanske superstjernen under åpningskonserten til Bergens Nattjazz i går kveld. I en ombygd industrihall og med lyse maikvelden herjende utenfor, klarte likevel Keita og hans perfekt trimmede lille band å formidle en flik av magien i en musikk som i det ene øyeblikket låter som naiv fransk pop, i det neste som supertight amerikansk fusion for så å skifte til soulfylt groove i suggererende mediumtempo og med noen gitarkor som låter som Carlos Santana med David Lindleys gitar på workshop i Vest-Afrika.

Men først og fremst er albinosangeren av griotslekt en forbløffende vokalkunstner. Salif Keita eier en Ferrari av en lys stemme: Når den cruiser på normalt nivå, dirrer det likevel så mye kraft og krutt i den at du aner at mannen kan sprenge murer og smadre speil så fort han strammer stemmebåndet på alvor.

Det er et medrivende brygg Keita & Co serverer, og da undertegnede måtte ta opp kampen mot deadline etter halvspilt konsert, var både scene og sal i ferd med å bli varme i t-trøyene, og alle stemningspiler pekte rett til værs.

KEITA-TE: Du trenger ikke skjønne hva Salif Keita synger. Kroppsspråket røper hva sangen handler om.