Keith Jarret

Tidlig krøkes, god skal bli. Keith Jarret (f. Allentown, Pennsylvania 8. mai 1945), den eldste av fem brødre, begynte å spille piano allerede som treåring, og turnerte allerede tidlig i tenårene. 20 år gammel ble han med i Art Blakeys Jazz messengers, som han forlot året etter, for å spille i Charles Lloyd Quartet, sammen med bla. trommeslageren Jack DeJohnette.

Det var i Charles Lloyd Qaurtet verden fikk smak av de første frøene i det som seinere skulle bli Jarrets distinkte spillestil. Han gjorde stor suksess på 70-tallet med både sin amerikanske og europeiske (Palle Christensen, Jan Garbarek og Jon Christenen) kvartett.

Jarret utviklet seg på midten av 80-tallet til å bli samtidens viktigste jazz-pianist. Hans solokonserter var 100% prosent improvisasjon, ingen melodilinjer eller temaer var øvd inn på forhånd, alt skulle skapes der og da. Og Jarret leverte time etter time, gjerne bare akkompagnert av sine egne vokale utbrudd, på konsert etter konsert, uten at overfødighetshornet gikk tomt.

Elementene av klassisk musikk i Jarrets musikk utviklet seg etterhvert til en helt egen gren av hans karriere, med egne plater og turneer. De siste årene har den aktive og allsidige Jarret slitt med kronisk tretthetssyndrom.