Kent bærer rustning

Svenske Kent er i ferd med å bli allemannseie. Konserten i mai på Rockefeller ble utsolgt på få timer. For å beskytte seg mot populariteten bærer de en usynlig rustning.

- Det er oss mot dem. Vi er fem i bandet som holder sammen i tykt og tynt. Det er musikken som er interessant, alt annet skyr vi, sier låtskriver og sanger Joakim «Jocke» Berg (32).

Det som skulle bli en av Nordens største rocksuksesser, startet med noen unge gymnasiaster fra Eskilstuna midt på 80-tallet.

Kent synger på morsmålet og har klart kunststykket å bli rockhelter i Sverige, Finland, Danmark og Norge.

- Det var rockmyten som fikk losers som oss til å bli musikere. Vendepunktet kom i 1986 på stedet «Villsvinet» i møtet med sprit og flickor . Men det viste seg fort at rock'n'roll handler om hardt arbeid. Vi har bare en gang kjørt limousin, og den fikk motorstopp.

U2 og Cure

I ei tid da puddelrockere og van Halen-gitarister dominerte, var det band som U2 og Cure som ga gutta mot til å satse på rocken. Og fremdeles kan man høre slektskapet til U2 i Kents musikk. Og i likhet med U2 holder det å høre ti sekunder på Kent for å kjenne dem igjen. Men så var også «Sunday Bloody Sunday» den første låta de spilte.

- Det er så mange band uten særpreg, men det fins ingen som låter som Kent. Vi analyserer ikke vår musikk, men hvis det er noen likhet til U2, må det gå på enkelheten i melodi og arrangement.

Dyrker vennskap

Kent bedriver balansekunst mellom gatetroverdighet og masseappell - og lykkes.

- Vi lager musikk uten tanke på at den skal selge eller gi oss kred. Vi dyrker vennskap og skjermer privatlivet, våre kjærester og hvor vi bor. Går med rustning, er mistenksomme mot alt og alle. Det er viktig med mystikk, sier «Jocke».

Jo mer det blir forventet at man må stille opp i mediene, jo mer vegrer Kent seg.

- Hvis man gir litt, kreves det at man viser hele arslet .

Seks album har Kent gitt ut, inkludert en cd med b-sider. Den siste, «Vapen & Ammunition», er sår, sexy - full av lengsel, men likevel maskulin: Kent på sitt beste.

KENT HAR KONDIS: Etter mer enn 15 år og fem cd-er holder de sammen og lager utsøkt musikk. Fra venstre Martin Sköld, Harri Mänty, Joakim «Jocke» Berg, Sami Sirviö og Markus Mustonen.