Kent til Nattjazzen

Svenske Kent og norske Kaizers Orchestra skal rocke opp Nattjazzen i Bergen i mai. Ellers feirer festivalen sine 30 år med store norske og internasjonale jazznavn.

I går slapp nattjazzen omtrent en tredjedel av programmet til festivalen i mai. Resten av artistene vil arrangørene ikke røpe før i april.

Kent til Norge

Den svenske indierock-gruppa Kent har siden 90-tallet fått en hengiven fanskare både i hjemlandet og i Norge. I disse dager er de ute med en ny singel, «Dom andra», fra albumet «Vapen & ammunition», som slippes 15. april. Kents to siste album har solgt til platina i hjemlandet.

- Er ikke Kent litt for rocka for nattjazzen?

- Nei, egentlig ikke. Vi har alltid hatt konserter på siden av jazzen. Dessuten er ikke sjangrene så tydelige lenger, til og med en jazzfestival kan gjøre ting som er langt vekk fra vanlige jazzting. Og ikke minst er det god musikk, sier festivalsjef Jon Skjerdal.

- De kommer med ny plate snart, vil de komme med ny musikk på konserten?

- Ja, vi satser på det.

Kent legger ut på en liten norgesturné med ny plate i slutten av mai, og vil også spille på Rockefeller i Oslo, Meieriet i Sogndal og på Folken i Stavanger.

Det er også andre rockeband på nattjazzprogrammet. Fra Sverige kommer jazzrockerne i Fläskkvartetten, og i tillegg spiller de norske spellemannsvinnerne Kaizers Orchestra.

Verdensnavn

Av de store navnene innen jazz-sjangeren kommer Joe Zawinul Syndicate, med den portugisiske sangerinnen Maria João. De er hver for seg store navn, og nå skal João opptre som en del av Zawinuls gruppe og fremføre hans låter.

- Det er alltid vanskelig å plukke ut sine favoritter, men jeg har en forkjærlighet for Joe Zawinul. De gangene jeg har hørt Zawin har vært en kjempeopptur, og jeg tror ikke den blir mindre nå.

Av andre store internasjonale artister som dukker opp i Bergen finner vi stjernelaget Eliane Elias trio, den franske nu sound-trompetisten Erik Truffaz, Aaly Trio med Ken Vendermark, og 20-mannsorkesteret Vienna Art Orchestra.

Jubileum og norsk jazz

I år fyller festivalen 30 år og Skjerdal forteller at de har prøvd å lage et tverrsnitt av profilen gjennom alle år, i tillegg til å plukke opp litt framtid og trender. Både Jan Garbarek og Sidsel Endresen stiller med spesialkonserter.

Jan Grabarek Gruop holder i samarbeid med Festspillene og Nattjazzen en konsert i Grieghallen, mens Sidsel Endresen har fått oppdraget å skrive et eget bestillingsverk til årets jazzfestival. Verket med navnet «Living Rooms» blir i form av både lyd og bilde, i samarbeid med video-kunstneren Tone Myskja.

I tillegg blir det konserter med norske navn som Solveig Slettahjell, Håkon Kornstad Trio, fremtidspopperne i Kröyt, jazz-spellemennene i Urban Connection, jazzelektronikerne i Low Tide Digital, Bitt og Shining.

- De norske artistene er blant de som er mest fremtidsrettet. Norsk jazz er langt fremme. Både Krøyt, Solveig Slettahjell og Urban Connection vil garantert slå an blant et ungt publikum. Og innen klubbsjangeren har vi Low Tide Digital som er elektronika og akustisk i én pakke.

Gratiskonserter

Nytt av året er gratiskonserter på Vågsallmenningen i Bergen sentrum. Publikum fikk en smakebit i fjor, men i år blir det konserter hver eneste dag.

- Vi vil lage fest i Bergen og gi jazzen til folket. Programmet avslører vi ikke før i april, men jeg kan røpe at det blir både internasjonale og norske kjente navn, i tillegg til nye ting, avslutter Skjerdal.

Nattjazzen i Bergen foregår fra 22. mai - 1. juni. Det blir gratiskonserter på Vågsallmenningen i tillegg til konserter på Kulturhuset USF og i Grieghallen.

Les mer på hjemmesidene til Nattjazz 2002.

FREMTIDSMUSIKK:</B> Krøyt lager popmusikk for fremtiden med sin blanding av pop, elektronika, improvisasjon og visuelle sceneshow.
SVENSKE IKONER:</B> Den svenske stjernegruppa Kent spiller melankolsk og fengende rock på morsmålet. De er både kritikeryndlinger og har en stor fanskare i Skandinavia.
JAZZSTEMME:</B> Maria João fra Portugal har markert seg som en av ousropas særegne jazzstemmer de siste tjue åra.