CELEBERT BESØK: Forfatter Ngugi wa Thiong'o (79) fra Kenya skal gjeste Norsk litteraturfestival i Lillehammer. Foto: TONY KARUMBA / NTB Scanpix
CELEBERT BESØK: Forfatter Ngugi wa Thiong'o (79) fra Kenya skal gjeste Norsk litteraturfestival i Lillehammer. Foto: TONY KARUMBA / NTB ScanpixVis mer

Kenyansk eksil-forfatter til Norge. Skrev sin første morsmålsroman på toalettpapir i fengsel

Ngugi wa Thiong'o (79) fra Kenya er en av Afrikas mest anerkjente forfattere. I år gjester han litteraturfestivalen på Lillehammer.

(Dagbladet): - Norsk litteraturfestival er stolte av å kunne presentere Ngugi wa Thiong'o som et av hovednavnene under årets festival. Publikum får flere muligheter til å oppleve ham på scenen på Lillehammer, forteller festivalsjef Marit Borkenhagen.

Program

Norsk litteraturfestival arrangeres som vanlig på Lillehammer, og går finner sted 30. mai til 4. juni. Festivalen har offisiell programslipp i morgen, og en rekke forfatternavn er ventet annonsert.

Ifølge festivalens hjemmesider gjester også nordmannen Karl Ove Knausgård festivalen.

Tonje Vold, ekspert på postkolonial, afrikansk litteratur skal både intervjue og introdusere Thiong'o for publikum. I en annen programpost skal han fortelle om eksiltilværelsen og hvordan den har påvirket forfatterskapet.

Toalettpapir

Forfatter Ngugi wa Thiong'o (79) har levd mesteparten av livet i eksil. Kenyanske myndigheter har verken tolerert innholdet i bøkene, eller Thiong'os bruk av morsmålet «kikuyu». Han første roman på morsmålet ble skrevet på toalettpapir i fengsel, forteller litteraturfestivalen i en pressemelding.

I tillegg til å delta i festivalens program deltar Thiong'o også på «In other words»-konferansen som arrangeres samme helg av ICORN og PEN International.