Kevin Spacey er Oscar-favoritt

LONDON (Dagbladet): Kevin Spacey er for tida en av USAs mest ettertraktede skuespillere. Hans nye film «American Beauty» seiler opp som en av årets Oscar-favoritter.

Spacey er kjent fra mørke roller i suksessfilmer som «De Mistenkte», «LA Confidential», «Seven» og «Forhandleren». I «American Beauty» spiller han den etablerte forstadsfyren Lester, med vakker kone i Annette Benings skikkelse, tenåringsdatter og stilmøbler.

Sam Mendes, som har satt opp store teatersuksesser både i New York og London, debuterer som filmregissør med «American Beauty». Den har fått seks Golden Globe-nominasjoner, inkludert én til Spacey for beste mannlige hovedrolle.

Mann i krise

- Jeg var klar for Lester nå. De siste fire og et halvt åra har jeg jobbet for å komme dit at jeg kunne spille en slik karakter. Jeg møtte Lester på riktig tidspunkt, sier Spacey til Dagbladet.

Men Lester er ingen lykkelig gift mann. Han starter en opprenskingsprosess hos seg sjøl som får store konsekvenser for omgivelsene også. Det hele katalyseres gjennom hans fortapelse i datterens skjønne ur-amerikanske venninne - noe som blant annet innebærer å sitte i garasjen og røyke dop og pumpe jern.

Det tar tid før han forstår at han ikke henter tilbake sin egen lykke gjennom andre enn seg sjøl.

- Lester oppdager plutselig at det er han som må forandre seg. Ikke omgivelsene. Forholdet han leter etter, er ett mellom han og seg sjøl, sier Spacey - som ikke framstår som en fyr med problemer av den art Lester strir med.

Privat fyr

- Jeg har fremdeles bevart mye av tenåringen i meg. Jeg morer meg over mye i livet og elsker å se ironien i mange situasjoner. Jeg tror aldri jeg vil ende opp med å sette meg ned og tenke at nå er jeg framme. Jeg er altfor nysgjerrig til det. Jeg vil hele tida utfordres, sier Spacey.

Han har et reflektert forhold til det presset som kommer med suksess.

- Jeg har i stor grad valgt å holde meg borte fra pressen. Det medførte at det ble skapt et bilde av en fyr som både familien og jeg lurte på hvem var. Myten har jeg valgt ikke å kommentere. Det spiller faktisk ingen rolle, sier Kevin Spacey.

Men Spacey valgte til slutt å meddele offentligheten at han ikke er homse. Ryktene om Spaceys seksuelle legning oppsto fordi han aldri svarte på hvem han ligger med. Belastningen overfor kjæresten og familien ble etter hvert såpass stor at han sto fram som hetero.

- Da jeg i sin tid fikk spørsmål om jeg var homo, svarte jeg ikke fordi jeg mener hele spørsmålsstillingen er støtende, sier Spacey.

  • «American Beauty» har norsk premiere 28. januar.
JORDNÆR: Kevin Spacey har et reflektert forhold til sin stigende berømmelse i Hollywood.