Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kevin tar pause

BERLIN (Dagbladet): - Alt jeg vet om å spille skuespill, er at det vanskeligste er å ikke bli avslørt, sier Kevin Spacey. Nå tar han fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen noen mener er den beste blant amerikanere i sitt fag, en arvtaker etter Jack Nicholson bare med andre kvaliteter, er på Berlin-festivalen og stiller til intervju for Lasse Hallströms «Shipping News» i hovedkonkurransen. Filmen er innspilt i Newfoundland og handler om å finne seg selv gjennom sine røtter. Spacey er den tafatte, tunge Quoyle, en selvutslettende enslig far.

Men Spacey er også aktuell med en dokumentar han har produsert og viser i Berlin: «Uncle Frank» handler om en livsbejaende 86-åring som drar rundt og spiller piano på gamlehjem.

Bak kamera

Arbeidet bak kamera blir det viktigste for ham framover.

- I to år har jeg drevet et selskap og samtidig vært omreisende på jobb. Nå vil jeg produsere og også regissere, bruke andre sider av meg selv. Som produsent handler det om å skape de beste betingelsene for den som skal lage filmen. Jeg er ikke der for å strø om meg med gode råd, men hvis noen spør, er jeg til stede.

Alt han vil påta seg foran kamera med det første, er en liten rolle i et av hans selskaps prosjekter, forteller Spacey, som påstår han «fortsatt er en baby» i filmsammenheng:

- Jeg har spilt film i seks år. Og det er merkelig hvordan noen av rollene har falt meg i hendene. «Shipping News» har jeg vært interessert i i årevis, siden jeg leste Annie Proulx' bok. Da skulle Hallström lage filmen med John Travolta. Jeg var helt uinteressant. Etterpå sto Billy Bob Thornton som både regissør og skuespiller. Da de omsider kom til meg, sa jeg at «gjerne» - på den betingelse at Hallström regisserer.

I arbeidet med Quoyle i «Shipping News» brukte Spacey romanen som utgangspunkt og jobbet seg fram til personens særegne utstråling. Mang en gang har han vært misfornøyd med sin egen innsats på lerretet.

- Nydelig

- Film er helt klart en regissørs medium. Jeg tar gjerne støyten, når jeg ikke er god nok, men til sjuende og sist skaper du en rolle ut fra en annens syn på den. Noen ganger har jeg vært overrasket over hvilke opptak som er brukt i det ferdige produktet. Det har hendt jeg har ment vi spilte inn en bedre film enn den som er klippet sammen, men jeg vil ikke gi eksempler.

Dokumentaren om den spillende 86-åringen snakker han imidlertid mer enn gjerne om:

- Dokumentar er en vanskelig sjanger å markedsføre, dessverre. Dette er en nydelig film, og hele temaet ligger meg sterkt på hjertet. Jeg opptrådte på aldershjem med en teatergruppe første gang som 11-åring og har siden fortsatt.

TUNG ROLLE: I «Shipping News» spiller Kevin Spacey en mann som rykkes tilbake til sin families røtter i Newfoundland, i samspill med Cate Blanchet i en mindre rolle.
Hele Norges coronakart