Keys sitter med nøkkelen til egen suksess

LONDON (Dagbladet): Tenk deg en stemmekloning av Janis Joplin og Annie Lennox, mikset med en ung Stevie Wonders evner til å lage skitbra låter og tekster.

Ja vel, ja, da roper vi på Grammy-grossist Alicia Keys. Alicia fra Wonderland?

Men nei, eventyrbildet stemmer ikke. Keys fikk riktignok nylig fem Grammy-priser for debutalbumet «Songs In A Minor», men hun kommer fra røffe kår i New York. Hun var et erkeslitsomt lite barn som lærte seg klassisk piano og flyttet tidlig hjemmefra. Til Harlem.

- Jeg ble mobbet fordi jeg spilte piano, og fordi jeg alltid gikk mine egne veier. Men det var nerdene som ertet meg, sa 21-åringen som åpnet pressekonserten, av alle ting i politiske omgivelser i Westminster, med å spille favorittkomponisten Chopin.

Etterpå spilte hun elpiano, orgel, sang, snakket og nynnet. Hun tok oss med på en snartur gjennom sin egen musikalske oppvekst, fra gospel og funk til R&B og soul og vice versa. Og Marvin Gaye er hennes favorittmusiker.

- Om det er noen nålevende artister jeg gjerne vil synge duett med? Ja, Lauryn Hill, svarte Alicia, som sjølsagt blir omtalt som den nye R&B- og souldronningen.

Etter en time i går stiller vi oss på den røde løper og kneler for Hennes Soulhet. Nøkkelen til Keys' suksess er hennes egen, og tilhører ikke glupske platefolk med en ferdigtygd image og et knippe kjøpesenterlåter.

Fortjent

Alicia er maksimum. Hun har stemmen, låtene og utstrålingen. Hun har vidd, sjarm og troverdighet, og hun snakker rett fram og ærlig. Herlig, og nå en monumental hit verden over etter debutalbumet «Songs in A Minor».

- Suksessen har definitivt ikke gått til hodet på meg. Jeg er ikke et plutselig blaff som kommer og blir borte. Jeg fortjener dette. Jeg har virkelig jobbet for det. Musikk er det jeg lever for, sa Alicia.

Men hun mener hun skulle ha levd på 1970-tallet.

- På den tida lagde de musikk og tekster, la hun til før hun svarte på spørsmål fra salen.

Invitert

Det beste ble stilt av Lisa på tolv år- om hvordan Keys kom seg inn i den onde platebransjen. Lisa var et av 25 barn som var spesialinvitert for å gi parlamentets bisal et mer hipt preg.

- Lisa, det var et godt spørsmål. Vel, ved å gå mine egne veier og ved å tro på at det jeg holdt på med var riktig - selv om mange rundt meg oppførte seg slemt og ville ta styringen over meg.

Ei annen småjente fikk også noen drømmeminutter. Hun og Alicia sang singelhiten «Fallin'».

Om vi mellomgamle falt? I knestående jeans.

HJERTE OG SJEL: - At jeg fikk fem Grammy-priser, var et lite sjokk, men priser og statuetter betyr ikke noe for meg. Det som betyr noe, er å lage musikk og treffe unge folk, sa Alicia Keys i London.