Köhn skrev bok med klovneprest

- Vi trenger mer humor i kirken.

- Vi trenger mer humor i forkynnelsen. Ja, i kirken i det hele tatt, mener Rosemarie Köhn (69).

Nå har hun skrevet bok sammen med Susanne Sønderbo, som nok mer enn noen andre bruker humor i arbeidet. Sønderbo er prest, klovn og psykolog ved Hamar sykehus.

To hjerneslag

I muntrasjonsboka ”Gode ord til livet”, som gis ut på forlaget til Arve Juritzen, har eks-biskopen og klovnepresten samlet sine favoritter blant både egne og andres tekster, sitater og visdomsord. Målet var å sette sammen en hyggelig bok, som gir mot til livet, ifølge Köhn.

- Vi vet begge hvor sårbart livet er, sier Sønderbo.

Sønderbo jobber til daglig med å muntre opp mennesker med alvorlige sykdommer. Köhn har hatt to hjerneslag.

- Men det siste var for tre år siden. Nå er jeg veldig fin, understreker hun.

Deilig å være pensjonist

Köhn skrev bok med klovneprest

For to år siden gikk hun fra å være landets mest kjente biskop, til å bli pensjonist. Det har vært en deilig overgang, synes hun.

- Jeg prøver å legge opp til at det ikke skal bli noe stress. Jeg har blitt forferdelig lat, men det er deilig. Jeg gjør ikke noe særlig, mener hun.

- Men du har laget bok?

- Ja, men jeg styrer det selv. Jeg gjør det jeg gidder, vet du.

- Det er så mange pensjonister som fyller avtaleboka. Da er det fint med Rosemarie, som tør å ta det med ro, sier Sønderbo.

Kort vei fra prest til klovn

På omslaget til boka poserer Köhn som prest og Sønderbo som klovn. Men spranget mellom de to rollene er ikke så stort, mener de.

«Vi prester ser ofte på oss selv som Guds klovner», skriver Köhn i forordet.

- Som prest går du inn i en rolle, og noen ganger blir man en klovn. Du kan dumme deg ut, men også prøve å få opp humøret til folk, bli litt av en gjøgler. Jeg synes klovnen har en viktig rolle. Det henger kanskje sammen med min erfaring fra krigen i Tyskland, sier Köhn, som ble født i Tyskland og kom til Norge på slutten av 40-tallet.

- Det var forferdelig i Tyskland på den tiden, men moren min og jeg gikk på sirkus, og klovnen ble en slags trøstefigur, sier hun.

Protest

- Mange forbinder kanskje prester mer med dårlig samvittighet, enn med trøst?

- Ja, jeg tror det er riktig, dessverre. Det er ofte det som har skjedd opp gjennom kirkens historie, at prester har tatt fra mennesker livsmotet i stedet for å gi dem livsmot, sier hun.

- Dette er en protest mot det. Vi ønsker å gi folk glede, sier Susanne Sønderbo.

- Kommer dere til å lage flere bøker?

- Vi var ute og spiste med Arve i går, og da snakket vi om det. Det blir kanskje noe om drømmer. Oppmuntrende drømmer, sier hun.