HELTEEPOS: Operaoppsetningen KibergOdysséen vil rehabilitere noen av Finnmarks største helter. Kibergpartisanene spilles av (fra venstre) Bror Magnus Tødenes, Kjetil Støa, Andreas K. Elvenes, Lilly Jørstad, Terje S. Naudeer og Marthe W. Holmern. I bakgrunnen Jacob Mikkelsen, trekkspilleren fra Kramvik, som er en av Kiberpartisanenes etterkommere. Foto: ROGER HENNUM / FESTSPILLENE I NORD-NORGE
HELTEEPOS: Operaoppsetningen KibergOdysséen vil rehabilitere noen av Finnmarks største helter. Kibergpartisanene spilles av (fra venstre) Bror Magnus Tødenes, Kjetil Støa, Andreas K. Elvenes, Lilly Jørstad, Terje S. Naudeer og Marthe W. Holmern. I bakgrunnen Jacob Mikkelsen, trekkspilleren fra Kramvik, som er en av Kiberpartisanenes etterkommere. Foto: ROGER HENNUM / FESTSPILLENE I NORD-NORGEVis mer

Kibergpartisanene bidro til å vinne krigen - likevel tapte de alt

IDEER: Et av de bitreste kapitlene i norsk krigshistorie har nådd operascenen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Harstad (Dagbladet): Kibergpartisanene var nøkkelpersoner i de alliertes kamp mot nazistene i Finnmark. Men med sin kommunistiske ideologi, og sine formelle bånd til Den Røde Hær, ble de kort tid etter krigen radert ut av den nasjonale heltehistorien.

Nå vil komponisten Trygve Brøske og librettisten Marianne Meløy skape nasjonale helter av disse unge mennene som aldri fikk den anerkjennelsen vi i ettertid kan se at fortjente. Operaforestillingen KibergOdysséen har som mål å lege dette åpne såret i Finnmarks historie.

Historien i det nordligste Norge er rik på drama, og i løpet av de siste to årene har to nyskrevne norske operaer tatt opp overgrep begått mot Finnmarks befolkning: Heksehammeren, en opera om den omfattende heksebrenningen i Finnmark på 1600-tallet, hadde sin urpremiere under Nordlysfestivalen i Tromsø i 2012. Nå følger Festspillene i Nord-Norge opp med KibergOdysséen. Igjen settes det norske storsamfunnet i skammekroken.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn