PÅ VAKT FOR PUTIN: Pro-russiske demonstranter i Donetsk i Øst-Ukraina i formiddag. REUTERS/Stringer Scanpix
PÅ VAKT FOR PUTIN: Pro-russiske demonstranter i Donetsk i Øst-Ukraina i formiddag. REUTERS/Stringer ScanpixVis mer

Kiev erklærer krig mot opprørerne i Øst-Ukraina

Presidenten sier pro-russiske opprørere skal stilles for retten som terrorister.

Kommentar

- MYNDIGHETENE vil behandle separatister og terrorister som er væpnet med automatvåpen, som okkuperer bygninger, i samsvar med grunnloven og loven - som terrorister og kriminelle, sier fungerende president Oleksandr Turtsjynov i morgentimene i dag.

Dermed er scenen satt for en konfrontasjon som ingen vet utgangen av. Søndag okkuperte pro-russiske separatister delstatsadministrasjonen i tre fylker i Øst-Ukraina, i Donetsk, i Luhansk og i Krakov. I Krakov tok myndighetene kontroll over de okkuperte byggningen i dag, og 70 separatister skal være arrestert, ifølge innenriksminister Arsen Avakov. Men lufta var ikke ute av det som ser ut til å være en godt organisert pro-russisk aksjon flere steder samtidig. Okkupantene i Donetsk, som kaller seg «Folkerådet for Folkerepublikken Donetsk», sier i formiddag at de frykter provokasjoner fra Kiev, og at de har etablert det de kaller en provisorisk regjering. De sier de vil arrangere en folkeavstemning om uavhengighet 11. mai, 14 dager før presidentvalget, og har bedt Russland om støtte.

ORDENE SOM DEN ukrainske presidenten bruker mot de pro-russiske demonstrantene i Donetsk, Luhansk, og Kharkov, er til forveksling lik ordene den avsatte presidenten Vikltor Janukovitsj brukte mot opprørerne på Maidan-plassen i Kiev i vinter. Også de var terrorister og kriminelle, en karakteristikk som skulle vise seg å bli skjebnesvanger for makta. Det kan det også bli i Øst-Ukraina. Ikke fordi demonstrantene der er noe i nærheten av så mange som dem som demonstrerte på Maidan-plassen i Kiev i vinter, men fordi de har potensiell støtte i de rundt 30 000 russiske soldatene som står oppmarsjert langs grensa til Ukraina.

SOM SVAR PÅ den ukrainske regjeringens erklæring om å slå ned opprørerne i øst, svarte russisk UD idag med det som kan ses på som en trussel, forkledd som en analyse. I erklæringen heter det at den ukrainske regjeringens bruk av makt i Øst-Ukraina kan føre til borgerkrig.

- Vi ber om en umiddelbar stans av alle militære operasjoner, som kan føre til borgerkrig, heter det i erklæringen fra russisk UD.

DEN UKRAINSKE REGJERINGEN sier at de pro-russiske opprørerne i øst er folk fra russiske sikkerhetsorganer og deres medhjelpere. De sier også at de snakker russisk uten den dialekten som er vanlig for russisk-talende i Øst-Ukraina. Hvor stor støtte de har er uklart. I både Donetsk og i Luhansk er opp mot halvparten av innbyggerne etniske russere, mens like mange er ukrainere. Andelen av befolkningen med russisk som morsmål, er derimot mye større, 75 prosent i Donetsk og 70 prosent i Luhansk.

MEN DET ER IKKE tusener, ti-tusener, eller 100-tusener av demonstranter som støtter opp om okkupantane som fortsatt holder stand i Donetsk og i Luhansk, slik det var på Maidan-plassen i Kiev under demonstrasjonene mot Janukovitsj i vinter. Det er bare noen hundre. Ukrainas tidligere stataminister, Julia Timosjenko, som slapp ut av fengsel for sin politiske dom under revolusjonen, ba i går om at myndighetene ikke viet de pro-russiske okkupantene stor oppmerksomhet. Hun mener åpenbart at de er marginale grupper, uten tett tilknytning til det ukrainske samfunnet, heller ikke i øst.

DET GJENSTÅR Å SE. For regjeringen i Kiev er dette uansett et spørsmål om håndhevelse av suverenitet, om å vise at regjeringen i Kiev har kontroll. Imens er det politisk høyspenning øst i Ukraina.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.