Killer Looks

Asias superstjerne Chow-Yun Fat erobrer den nordlige halvkule. Nå er han aktuell i filmen «Snikende Tiger, Skjult Drage».

En ting er at Chow Yun-Fat blir forgudet i Asia. Takket være John Woo har han også blitt et kultsymbol i Vesten.

Det var i 1986 at Chow Yun-Fat ble reddet fra en skjebne verre enn døden. Han var på vei inn i glemselens og tv-sitcomens dal, men ble reddet av John Woo som i 1986 ga ham en rolle i «A Better Tomorrow». Med sitt voldelige innhold skapte en ny sjanger kalt «heroic bloodshed», eller heroisk blodbad.

Siden har «A Better Tomorrow» vært et kultsymbol for Hong Kong-filmens fans rundt omkring i verden.

Tidlig Chow

Chow Yun-Fat ble født 18. mai 1955 på Lamma Island, en liten øy utenfor Hong Kong. Kantonesisk opera og den årlige festivalen til ære for Sjøgudinnen, vekket tidlig Chows interesse for de edlere kunstarter.

Veien mot skuespillertoppen kom i 1973 da han svarte på en annonse i avisa etter unge mannlige skuespillere til TVB, en av de største tv-stasjonene i Hong Kong. Han fikk tilbud om lærlingplass og startet på brødrene Shaws skuespillerskole, sammen med sin venn Ringo Lam.

Suksess og nedtur

Rollen som den superkuule gangsteren Hui Man-Keung i tv-serien «Shanghai Beach» gjorde ham til superstjerne i Hong Kong. I følge ryktene var Hong Kongs gater tomme for folk når serien gikk på lufta. Han vant også kritikerenes hjerte i Ann Hui filmen «The Story of Woo Viet».

Etter det som kunne blitt starten på en stor karriere, sa det stopp for Chow. Filmene og seriene hans gikk ikke så bra og ekteskapet hans med skuespilleren Candice Yu gikk i vasken. Chow hadde gått fra suksess til nedtur på en, to, tre.

Supecool

Redningen kom i 1986 da den til da relativt ukjente regissøren John Woo, som til da var mest kjent for sine slapstick komedier i martial-art format, kom til Chow Yun-fat med et manus utenom det vanlige.

Det var en gangsterfilm ingen før hadde sett maken til. Den var blodig, hypervoldelig - og starten på et svært suksessfullt samarbeid.

Som Mark Gor i «A Better Tomorrow», kledd i svart, lang frakk, solbriller og med tannpirkeren på plass, var actionhelten Chow Yun-Fat født. Samarbeidet mellom John Woo og Chow fortsatte i heroic bloodshed-filmer som «The Killer» og «Hard Boiled».

John Woo kombinerte koreografien fra martial art-filmene med pistolbruken fra Hollywood. Resultatet ble heroic bloodshed, og som navnet tilsier spruter blodet bokstavelig talt. «Heroic» kommer av den kinesiske æreskodeksen. I gangsterfilmer fra Hong Kong spiller det nemlig ingen rolle hvilken side av loven du står på, så lenge du har æren din i behold.

Når Quentin Tarantino i 1992 kom med sin banebrytende og hypervoldelige film «Reservoir Dogs», var det liten tvil hvor han hadde hentet inspirasjonen sin fra.

Hollywood

«Hard Boiled» ble Chows foreløpig siste film med John Woo, og «The Peace Hotel» hans siste film i Hong Kong før han bestemte seg for å prøve lykken på andre siden av dammen. Språket var den første barrieren Chow måtte overkomme i Hollywood - kanskje det var grunnen til at han var relativt stum i sin første film «Anna og Kongen», mot Jodie Foster.

Tilbake til røttene

I Ang Lees siste film «Snikende Tiger, Skjult Drage», vender både regissør og skuespiller tilbake til røttene. Lee er en allsidig mann og etter en rekke forskjellige filmer i Hollwood - «Fornuft og Følelser», «The Ice Storm» og «Ride with the Devil» - har Ang Lee fått oppfylt en gammel drøm.

Han har fått et budsjett andre bare kunne drømme om til å filme en drøm av et martial arts-epos.

Chow spiller wundan-fektemesteren Li Mu Bai som sammen med Bond-piken og kampsportekspert Michelle Yeoh må få tilbake et ærerikt sverd. Her er det med andre ord håpløs kjærlighet, episke landskaper og sist men ikke minst elegante kampsport-scener man sjeldent har sett maken øverste på tretoppene.

Det er sjeldent at Hollywood satser penger på en utenlandsk film - språket i «Snikende Tiger» er den kinesiske dialekten mandarin - men filmen er allerede nominert til tre Golden Globe priser og er en av årets Oscar-favoritter. Fredag kommer den til norske kinoer.

Chow i et nøtteskall

Chow er best kjent som actionjelt. Han ble legendarisk som Mark Gor i «A Better Tomorrow» - så populær at de måtte bringe ham tilbake som sin egen tvillingbror i «A Better Tomorrow 2». I «The Killer» bringer han inn hele følelsesregistret som leiemorder med litt for mye samvittighet og i «Full Contact» sprenger han voldsgrensen. Som Tequila i «Hard Boiled» har han enkelt og greit fått gudestatus blant filmfansen.