KOMMENTARER

Nord-Koreas økonomi

Kim er ikke tvunget i kne

Donald Trump mener at Nord-Korea vil forhandle fordi hans sanksjoner har tvunget dem til det. Tallene viser noe annet.

KIM KJØRER TRAKTOR: Økonomien i Nord-Korea produserer vekst tross sanksjonene. Foto: REUTERS /NTB Scanpix
KIM KJØRER TRAKTOR: Økonomien i Nord-Korea produserer vekst tross sanksjonene. Foto: REUTERS /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Århundrets mest spektakulære toppmøte er mindre enn ei uke unna. Men USAs president Donald Trump møter ingen slagen Kim Jong-un, som er tvunget i kne av FN-sanksjonene som er påtvunget Nord-Korea under USAs bestemte og kompromissløse ledelse, slik Trump og hans administrasjon liker å framstille det.

I stedet møter Trump en nord-koreansk leder som allerede har spilt seg ut av det diplomatiske hjørnet han var tvunget inn i. Den diplomatiske dansen med Trump - der oppsiktsvekkende mye har foregått i full offentlighet i medienes flomlys - har allerede ført til at Kim har besøkt Kinas president Xi Jinping i Beijing.

Det har ført til at han to ganger har møtt Sør-Koreas president Moon Jae-in ved den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Og det har bragt Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til Kim i Pyongyang. Alt sammen ville vært helt utenkelig for et halvt år siden, og alt sammen helt utenkelig uten Trumps improviserte diplomati. Sagt på en annen måte; det er Trump som har spilt Kim fri. Uten at han har måttet forhandle om noe som helst.

Trump møter en nord-koreansk leder som også ellers er i relativt bra form. Til tross for sanksjonene mot landet viser tallene at økonomien er stabilisert, og også har produsert vekst de siste åra. Grunnen er moderate økonomiske reformer, og Kims prioritering av økonomien nå som han har skaffet seg kjernefysiske bomber og leveringssystemer som er tilstrekkelige til å skremme også USA.

Hong Kong avisa South Chiona Morning Post tegner i en artikkel basert på en rekke kilder et overraskende positivt bilde av økonomien i Kims fortsatt nesten hermetisk lukkede rike.

- Kim har introdusert mange nye elementer til økonomien, til en viss grad har de også tillatt privatisering, sier Park En-na i sør-koreansk UD. De økonomiske reformene begynte rett etter at Kim arvet makta i dynastiet da hans far Kim-Jong-il døde rett før jul i 2011. I 2012 fikk statlige selskaper økonomiske incentiver for å øke produksjonen. Han har etablert 13 økonomiske soner for å tiltrekke seg investeringer. Nord-koreanere kan nå også kjøpe og selge mat, klær og andre ting på markeder, noe som tidligere var strengt forbudt. Den sør-koreanske sentralbanken anslår at økonomien i Nord-Korea har økt med 1, 24 prosent i snitt hvert år siden den unge Kim kom til makta.

Nord-Korea er fortsatt et lutfattig og økonomisk vanstyrt land, der planøkonomien bare sakte erstattes av en mer markedstilpasset økonomi. Et klart signal kom i april da Kim Jong-un sa at «byungjin-politikken» - som betyr at man skal utvikle atomvåpen og økonomien samtidig - skal erstattes av en politikk der utvikling av økonomien er viktigst.

Det var kinesiske investeringer, i bytte med en gradvis nedrustning av atomvåpen, som var tema da Kim møtte Xi Jinping i grensebyen mellom Kina og Nord-Korea, Dalian, i mai. Og mange mener nå at utviklingen av atomvåpenprogrammet også har hatt som mål å få investeringer for å skape økonomisk vekst. At det hele tida var i Kims kalkyle at han skulle bruke atomvåpen som et forhandlingskort for å få de investeringene som Nord-Korea sårt trenger.

På godt norsk heter dette utpressing. Vakkert er det ikke. Men det kan vise seg at det er ganske effektivt. Og kanskje - om ikke lenge - kan Kim om le hele veien til Verdensbanken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer