Kim Friele og kjønnsnøytral ekteskapslov

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ADOPSJON: I sin kronikk 22. oktober argumenterer Kim Friele som om homofil adopsjon er avhengig av en kjønnsnøytral ekteskapslov. Det er selvsagt feil. Homofil adopsjon kan uten problem reguleres innenfor partnerskapslovens rammer, slik Sverige har gjort. Belgia innførte kjønnsnøytral ekteskapslov i 2003, men uten adopsjonsrett for homofile. En endring i adopsjonsloven vil primært angå barna og deres adoptivforeldre. Å innføre en kjønnsnøytral ekteskapslov vil derimot innebære et kulturskifte av historiske dimensjoner. Hele samfunnets forståelse og organisering av samliv vil bli endret. Dessuten blir alle som mener at mor-far-barn-relasjonen står i en særstilling, gjort til potensielle lovbrytere.I Norge finnes det 1275 par i registrert partnerskap, hvorav 109 har barn. Det finnes bedre måter å ivareta disse barnas behov og rettigheter på enn å omdefinere selve grunncellen i samfunnet - mor-far-barn-relasjonen. Ekteskap bør fortsatt defineres som et fellesskap av to kjønn, ikke av to personer.Alle kirkesamfunn er negative til å foreta en radikal omdefinering av ekteskapet. Det gjelder også samtlige biskoper, inkl Stålsett og Køhn. Frieles argumenter for at kirken bør miste vigselsretten, vil heller ikke møte positiv respons. Også homoliberale teologer avviste forslaget da det ble diskutert i fjor.

UAVHENGIG AV HVEM som har vigselsrett, så vil en omdefinering av ekteskapet åpne for en dramatisk utvikling. Hvorfor skal bare homofile få særbehandling i en ny ekteskapslov? Med hvilken rett kan samfunnet fortsette å «diskriminere» bifile, polyfile og andre minoriteter? I Sverige er debatten om juridiske ordninger for antalls-nøytrale samlivsformer allerede i full gang. Tror Friele at en grenseløs aksept av alle slags samlivsformer er til beste for barna og for samfunnet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer