Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kims og Putins møte i Russland

Kim jekket ned mot normalt

Toppmøtet mellom Vladimir Putin og Kim Jong-un betyr at den hysteriske hypen rundt Nord-Korea som Donald Trump har skapt, er i ferd med å legge seg.

MOT NYE HØYDER?: Kim Jong-un og Vladimir Putin møttes for første gang i Vladivostok, torsdag. Foto: AP /NTB Scanpix
MOT NYE HØYDER?: Kim Jong-un og Vladimir Putin møttes for første gang i Vladivostok, torsdag. Foto: AP /NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-Un ville ha flere diplomatiske bein å stå på. Den russiske presidenten Vladimir Putin ville lære å kjenne Kim, den i utgangspunktet uberegnelige naboen med atomvåpen. Putin ville dessuten forsikre Kim om at Russland vil ha lavest mulig spenning på Den koreanske halvøya, og at han som en motytelse vil gi diplomatisk støtte, og vurdere samarbeidsprosjekter, selv om sanksjonene etter alt å dømme vil ligge fast.

Så kjedelig var agendaen da Kim kom til Russland, landet som Kim-dynastist kan takke alt for. For det var i ved den sibirske stillehavskysten den unge Kims far ble født, da bestefar Kim Il-Sung var oberst i Josef Stalins røde hær, før Stalin gjorde sin oberst til helt sjef i Nord-Korea. Men til tross for at agendaen på toppmøtet i Vladivostok var kjedelig, så var den realistisk. Og ikke fantastisk, som agendaen har vært på de to toppmøtene som Donald Trump har hatt med Kim Jong-il.

Og av og til - i hvert fall når det gjelder atomvåpen og krig og fred, og sånt - så er det beroligende at stemningen er realistisk i stedet for fantastisk.

Behagelig var det også at Putin gir en beskrivelse av Kim, en mann det er mye usikkerhet og hemmelighetskremmeri rundt, som en «åpen» samtalepartner. Med det antyder Putin at Kim er rasjonell, og villig til å resonnere rundt sitt lands muligheter og begrensninger. Vi er ikke i den fantastiske trumpske verden, der Kim er en «Great Guy» og en «Great Friend», uten noe forsøk på en beskrivelse av den hemmelighetsfulle Kim. Men der samtalene plutselig bryter sammen fordi Trump og Kim ikke er i nærheten av å snakke samme språk, slik vi så på det siste toppmøtet mellom de to i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi i slutten av februar.

Så er da også Russlands tilnærming til Nord-Korea en annen enn Donald Trumps. Russland er like interessert som USA i lavest mulig spenning på Korea-halvøya, og minst like ukomfortabel med at Kim har atomvåpen og etter hvert ganske avanserte rakettsystemer. Men der Trump mener han kan få Kim til å kvitte seg med alle sine atomvåpen, og i utgangspunktet krever at det skjer før en eneste sanksjon blir løftet, så er Russlands tilnærming at Trumps posisjon er helt urealistisk.

Den russiske analysen er at Kim er en rasjonell spiller som har skaffet seg atomvåpen fordi det er den beste garantien han har for regimets overlevelse. Selv om Putin nødig vil innrømme det direkte i støyen rundt Trumps illusjoner om en «fullstendig nord-koreansk atomnedrustning», så tror han neppe noe på det. Putin sa det egentlig ganske klart i pressekonferansen etter møtene med Kim torsdag, da han sa at han ikke trodde at amerikanske sikkerhetsgarantier ville være tilstrekkelig for å få Kim til å skrote sitt atomvåpen-arsenal.

Og logikken her er ikke så komplisert. For Putin er nesten like engstelig som Kim for regimeendring og fargete revolusjoner. Særlig de som man mistenker USA for å stå - eller ville stå - bak. Som dem i Georgia, i Ukraina, i Syria, i Venezuela, kanskje i Nord-Korea, og, måtte gud forby, i Russland selv.

Det som skjedde i Vadivostok var at både Kim og Putin tok viktige diplomatiske skritt, selv om ingen av dem var sju-mils-steg. Kim for å demonstrere - også for Trump - at han har flere diplomatiske bein å stå på. Putin, fordi han til tross for at han fortsatt blir forsøkt isolert av Vesten på grunn av Ukraina, så kan han skinne, og være viktig på enda en diplomatisk arena.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!