<strong>SÅ LANGT:</strong> Men ikke lengre. Donald Trump og Kom Jong-un i Hanoi i forrige uke. Foto: AP / NTB Scanpix
SÅ LANGT: Men ikke lengre. Donald Trump og Kom Jong-un i Hanoi i forrige uke. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Nord-Korea

Kims kontante svar til Trump

Kim Jong-un svarer på det mislykkede toppmøtet med Donald Trump i forrige uke med å gjenoppbygge en rakettutskytingsrampe. Likevel er ikke alt ødelagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De gjorde begge gode mine til slett spill, etter at Donald Trump avbrøt toppmøtet med Kim Jong-un i Hanoi i Vietnam i forrige uke. Men nå er det et annet spill som er igang. Det amerikanske diplomatiet overfor Nord-Korea er ikke tilbake til null. Men begge parter synes å være i et vente-modus der de tenker ut hva som skal være neste skritt.

Siden det var Trump som avbrøt møtet torsdag i forrige uke, er det naturlig at det er Kim som tar det første skritt. Satelittbilder viser at det igjen er byggearbeider på den nordkoreanske rakett-basen Sohae, etter at den ble delvis demontert etter det første toppmøtet mellom Trump og Kim i fjor sommer. Demonteringen var en del av det tillitsskapende arbeidet etter den oppsiktsvekkende dialogen mellom Trump og Kim under toppmøtet i Singapore i juni.

Nå signaliserer Kim at det er han som sitter med gode diplomatiske kort på hånda. Vel vitende om at Trump trenger en avtale med Nord-Korea som en utenrikspolitisk triumf før det amerikanske presidentvalget om bare halvannet år, trykker han på en knapp som inntil videre bare gir Trump begrenset smerte. Arbeidet på rakett-basen Sohae skal trolig minne Trump på at Kim kan skade ham fryktelig hvis han vil. Å fyre av en ny rakett, eller - enda verre - å gjennomføre en ny atomprøvesprenging, vil latterliggjøre Trump.

Men det ville også ødelegge all den diplomatiske kapitalen som Kim har bygget opp i løpet av et år der den nord-koreanske lederen har kommet ut av sin isolasjon, og blitt en attraktiv mann å møte. Ikke bare for Donald Trump, men også for Kinas president Xi Jinping, og for den sør-koreanske presidenten Moon Jae-in. Fra å være en politisk spedalsk som ingen ville ta i, så har Trump på oppsiktsvekkende vis gjenskapt Kim - mannen FN mener leder et land som uten sidestykke i verden er preget av terror og ondskap - til en mann som alle vil møte. Kims takknemlighetsgjeld til USAs president er enorm.

Sett fra den nord-koreanske hovedstaden Pyongyang er det nettopp stridens kjerne - atomvåpnene - som har gitt Kim denne politiske kapitalen. Tanken om at Kim skal gi fra seg alle atomvåpnene er derfor en illusjon, som hvis den fortsatt lever, trolig kun lever i Donald Trumps hode. Det var - ifølge Trump - nettopp Kims avvisning av kravet om at Kim skulle gi fra seg alle atomvåpnene, som gjorde at møtet i Hanoi i forrige uke ble avbrutt.

I Trumps lite erfarne utenrikspolitiske hode er det trolig framfor alt to stemmer han hører. Den ene er utenriksminister Mike Pompeos, som forteller presidenten at han ikke tror at Kim at vil kvitte seg med alle sine atomvåpen uansett. Den andre stemmen tilhører Den nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton, som forteller Trump at diplomati i utgangspunktet er unødvendig, og at det bare er enda sterkere press og økonomiske sanksjoner som vil få Kim til å bøye av. Ingen av disse stemmene gjør det spesielt lett å være Donald Trump.

Sett fra Pyongyang er heller ikke veien videre enkel. Til tross for all den diplomatiske kapital Kim har skaffet seg, så er ikke en eneste sanksjon hevet. Livet er ikke lettere, verken for den stats- og regime-bærende eliten, eller for folk flest, som kan stå foran et nytt år med hungersnød etter en elendig høst i fjor. Kim kan bygge litt på rakett-basen Sohae. Men hvis har bryter løftet som Trump påstår at Kim ga i Hanoi, om ikke å fyre av flere raketter eller atomprøvesprenginger, så er han igjen den isolerte, diplomatisk spedalske. Og han kan igjen få Trumps vrede vendt mot seg, denne gangen enda mer desperat enn da Trump truet med atomkrig, i form av «ild og vrede».

Manøvreringsrommet for både Trump og Kim er derfor begrenset. De to ser ut til å ha viklet seg inn i en dans som det ser ut til at det kan være vanskelig å komme ut av. Men det er en dans som den tidligere spadalske Kim leder an i. Det kan han takke Donald Trump for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer