TRÅ VARSOMT: Kunstner Morten Traavik har gjennom en fem års periode vært i Nord-Korea 20 ganger, og skal i august gjennomføre et nytt kunstprosjekt. - Man må trå varsomt, men å trekke seg ut, tjener ingen, sier han til Dagbladet. Foto: Privat
TRÅ VARSOMT: Kunstner Morten Traavik har gjennom en fem års periode vært i Nord-Korea 20 ganger, og skal i august gjennomføre et nytt kunstprosjekt. - Man må trå varsomt, men å trekke seg ut, tjener ingen, sier han til Dagbladet. Foto: PrivatVis mer

Otto Warmbier døde

Kims norske «venn» om Ottos tragiske død: - Et uaktsomt drap

Den kontroversielle kunstneren Morten Traavik fortsetter samarbeidet med diktaturet.

Den norske forfatteren, kunstneren og regissøren er sterkt kritisk til at Nord-Koreas håndtering av den amerikanske studenten, som døde denne uka.

- Han skulle vært løslatt eller sendt på sykehus langt tidligere. Uansett hva man mener om Nord-Korea, så er ikke landet tjent med at Otto Warmbier døde. Dette er å betrakte som et uaktsomt drap, og jeg tror selv Nord-Korea gjerne skulle vært foruten dette, sier Traavik.

ROCK-HISTORIE: Kunstner Morten Traavik i den nordkoranske hovedstaden Pyongyang sammen med frontfiguren Milan Fras i bandet Laibach, som i 2015 var det første vestlige rockbandet som noen gang har spilt i landet. Foto Privat
ROCK-HISTORIE: Kunstner Morten Traavik i den nordkoranske hovedstaden Pyongyang sammen med frontfiguren Milan Fras i bandet Laibach, som i 2015 var det første vestlige rockbandet som noen gang har spilt i landet. Foto Privat Vis mer

Veldig tragisk

Den norske kunstneren har i fem år hatt tett kontakt med Nord-Korea og besøkt det lukkende landet 20 ganger. Han står bak flere kunst- og utviklingsprosjekter, som han har fått sterk kritikk for.

- Dødsfallet er tragisk og burde vært unngått, sier Traavik.

Til tross for sin nære relasjon til landet ikke er redd for å kritisere det som nå har skjedd.

- Vært på hotellet mange ganger

Han har selv samarbeidet nært med reisebyrået Young Pioneer Tours (YPT), som også sto bak oppholdet til den amerikanske studenten som døde. Ut fra informasjon han har fått derfra, mener Traavik at Warmbier må ha gjort noe mer og langt alvorligere enn å stjele et propagandaskilt fra et hotell.

20 GANGER: Morten Traavik har vært i Nord-Korea 20 ganger, og fortsetter kultursamarbeidet. Foto: Privat
20 GANGER: Morten Traavik har vært i Nord-Korea 20 ganger, og fortsetter kultursamarbeidet. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har vært på det hotellet mange ganger. Yanggakdo blir av utenlandske reiseoperatører halvt på spøk kalt for Alcatraz, som det kjente amerikanske fengslet.

- Hotellet ligger isolert på en øy i elva som renner gjennom Pyongyang. Jeg samarbeidet med YPT da jeg fikk Laibach-fans inn i landet, da bandet hadde konsert for to år siden, sier Traavik.

- En dekkhistorie

En av de virkelig største forbrytelsene man kan begå i Nord-Korea, er å latterliggjøre, håne og nedsnakke lederen, Kim Jong-un. Traavik har sin helt egen teori om hva som kan ha skjedd.

- At han har stjålet et skilt, er sannsynligvis en dekkhistorie.

- Otto Warmbier har sannsynligvis gjort seg skyldig i noe som landets ledelse oppfatter som langt mer alvorlig, hevder Traavik.

Reiser i august - igjen

Han er i gang med et nytt kunstsamarbeid, og reiser til Nord-Korea i sommer. Han har invitert et følge på 15 personer, inkludert ham selv og den norske dokumentarfilmskaperen Tommy Gulliksen.

- Vi reiser i august til Nord-Korea sammen med kunstnere fra sju forskjellige land, USA inkludert.

- Vi skal jobbe sammen med nordkoreanske kunstnere i ti dager om en felles utstilling, sier Traavik.

Men han er usikker på om alle kan eller tør reise. I dag ble det kjent at reiseoperatøren YPT innfører reisenekt til landet fra USA.

- En kalkulert risiko

- Vi som er med, er klar over risikoene vi løper. Å reise til Nord-Korea er en kalkulert risiko - akkurat som å dra til Libya eller Afghanistan. Vi risikerer å provosere myndighetene og må trå varsomt, sier Traavik.

Han mener likevel det er viktig å ha dialog med det lukkede landet, som er kjent for å true omverden med bruk av atomvåpen, brudd på menneskerettigheter og andre demokratiske rettigheter.

- Sabelraslingen til president Trump er som politisk teater å regne. Han rasler jo med sabler hele tida, men med det dødsfallet har ikke nordkoreanerne gjort det lettere for seg, sier han.

- Håper på forståelse

Høsten 2015 opptrådte det slovenske bandet Laibach, som første vestlige pop-/rockeband, Nord-Korea. Arrangøren var Morten Traavik, som lagde en dokumentar av konserten.

- Filmen, «Liberation Day», er blitt vist på festivaler i 20 land, og skal vises i minst ytterligere 20. Den sendes også mandag på NRK2, sier Traavik.

Civita-leder Kristin Clemet kritiserte Traaviks engasjement i 2014.

- Det er dessuten problematisk at Morten Traavik selv ikke ser ut til å ville anerkjenne hva slags regime Nord-Korea egentlig er, skrev Clemet.

Traavik avviser at han er naiv og løper Kim Jong-un-diktaturets ærend.

- Jeg håper på å kunne skape forståelse mellom folk, bygge ned fiendebilder og formidle kunst og kultur mellom vidt forskjellige land og kulturer, sier Traavik.