KOMMENTARER

USA - Nord-Korea

Kims nyttige idiot

En forutsigbar krise tårner seg opp i det året ebber ut. Mye tyder på at Donald Trump ikke skjønte hva han gjorde da han trykket Kim Jong-un til sitt bryst, skriver Morten Strand.

ET LITE SKRITT: For menneskeheten. Et stort skritt for Kim Jong-un. Som ser Donald Trump ta skrittet inn i Nord-Korea i sommer. Foto AFP / NTB Scanpix
ET LITE SKRITT: For menneskeheten. Et stort skritt for Kim Jong-un. Som ser Donald Trump ta skrittet inn i Nord-Korea i sommer. Foto AFP / NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Mye vann er rent i havet siden Donald Trump erklærte sin kjærlighet til den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-un for et år siden, ved å si at han var «blitt forelsket». Og mange ord er skutt ut som om de var raketter fra sine ikke alltid like diplomatiske utskytingsramper, i tillegg til da mange faktiske rakettene som Nord-Korea igjen skyter ut. Nå truer Nord-Korea med «julegave» til USA, hvis Trump ikke letter sanksjonsregimet mot landet før nyttår.

Den konvensjonelle visdommen blant Korea-kjennere er at det er utskyting av en langdistanserakett som er «julegaven» Kim har i tankene i dagene fram mot nyttår. Tanken er at en ny prøvesprengning vil være for drøyt, og helt bryte med det diplomatiet med USA som startet for halvannet år siden, kulminerte i høylydte kjærlighetserklæringer, og så langt har endt i ingenting. Samtidig som Kim har sendt ut rundt 13 kort- og mellomdistanseraketter siden mai, som bare har vært møtt med et skuldertrekk av Trump. Nå er tanken at Kim vil bruke sterkere lut for å provosere fram en amerikansk diplomatisk reaksjon. Men at han vil kalibrere virkemidlene.

Et satellittbilde tatt for noen dager siden avslører at et nytt bygg har dukket opp på 16. mars fabrikken nær Pyongyang der det er antatt at Nord-Korea utvikler og produserer kjøretøyer som kan brukes som mobile utskytingsramper for langdistanseraketter. Dette forsterker mistanken om at det kommer en langdistanserakett før nyttårsaften. Alt dette skjer etter at et høy-nivå-møte i Stockholm brøt sammen uten noe resultat i oktober.

Språket har også blitt annerledes kalibrert de siste ukene. Trump minnet under Nato-toppmøtet i London i november om hvorfor han i sin tid hadde omtalt Kim som «lille rakett-mann»:

- Fordi han liker å sende opp raketter, gjør han ikke? Sa Trump.

Dette ble ikke tatt godt imot i nord-koreansk UD. Viseutenriksminister Choe Son-hui svarte Trump på direkten, med å kreve at den nord-koreanske lederen skulle omtales med verdighet. Og at i en så kritisk periode som man er inne i nå, så må den som bruker et slikt språk «virkelig bli diagnostisert som en som har hatt tilbakefall til seniltet som en tilbakestående olding», sa Choe. La oss kalle det - i det minste - en verbal prøvesprengning.

Samtidig så opptrer Kim selv med å la seg avbilde ridende på en hvit hest ved det mytologiske Paektu-fjellet, som dyrkes i Nord-Korea som en revolusjonær relikvie. Der forberedte han sitt folk på «tøffe tider», og en «ny kurs». Det teatrale ved måten politikk fremmes på, både verbalt og i bilder, forteller oss en historie vi har sett før, nemlig at Nord-Korea høylydt krever oppmerksomhet.

Donald Trump har skapt forventninger om gevinst for Pyongyang. Trumps lek med Kim har skapt forventninger internt i det nord-koreanske regimet. Og siden man i Pyongyang godt vet at den dialogen man har hatt med Trump vil man aldri få med noen annen amerikansk president, så haster det med å få en avtale. Trump kan være ute av det Hvite hus om et år. Tida er knapp for å få amerikanske innrømmelser, selv om Trump og Kim er på hver sin klode i forståelsen av konflikten. Kim krever gradvis opphevelse av sanksjonene, mens Trump - fullstendig urealistisk - krever at Kim skal gi opp alle sine atomvåpen før det er på tale å oppheve sanksjonene. Atomvåpnene er tross alt Kims livsforsikring.

De tre møtene mellom Trump og Kim har uansett hvitvasket diktatoren i verdens mest undertrykkende land, og gjort den tidligere pariaen Kim til en etterspurt partner i både Beijing, Seoul og Moskva. Selv uten en avtale med USA har Kim fått mye mer ut av dansen med Trump enn noe kunne tenke seg for to år siden, da Trump truet med at «ild og vrede» - altså en atomkrig - kunne ramme Nord-Korea.

Etter flere møter med Kinas president Xi Jinping flommer det nå kinesiske turister over grensa som legger igjen ti-tusenvis av millioner dollar i Nord-Korea. Og Kina og Russland foreslår å løfte sanksjonene i FNs sikkerhetsråd på blant annet nord-koreanske tekstiler, og sanksjonene som forbyr de rundt nord 100 000 nord-koreanske slavearbeiderne i Russland og Asia, som er en viktig cash-crop for Kim-regimet. De blir ikke formelt løftet i denne omgang, fordi USA ikke vil. Men sanksjonene blir neppe heller bokstavlig etterlevd av Russland og Kina.

Kim har allerede hatt veldig god nytte av Donald Trump. Skal vi rett og slett kalle ham for Kims nyttige idiot?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer