Kina avventende til Trump

Trump skremmer Kina mindre enn Clinton gjorde.

UTFORDRING: Kinesisk svar på Donald Trumps slagord: Make China Great Again. Foto: NTB Scanpix
UTFORDRING: Kinesisk svar på Donald Trumps slagord: Make China Great Again. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

I Kina er reaksjonen på Donald Trumps seier i presidentvalget høflig avventende. Talsmann for kinesisk UD, Lu Kang, ga uttrykk for ønsker om å fortsette bestrebelsene, sammen med den nye amerikanske administrasjonen, på å opprettholde en sunn og stabil vekst i det gjensidige forholdet, til beste for de to lands folk og verden.

I virkeligheten er det sannsynligvis mange i Kina som gleder seg over at Hillary Clinton ikke blir USAs neste president. Og like mange som er vettskremt ved tanken på at Donald Trump blir det. Det kommer an på hvilken vinkel man velger å se det fra.

Hillary Clinton regnes nemlig som arkitekten bak amerikanernes «pivot», vending, mot Asia. Da Clinton var utenriksminister skiftet USA sitt utenrikspolitiske og militære fokus fra Europa og Nato til Asia og Stillehavsregionen. Hun var til stede på et sørøstasiatisk sikkerhetsmøte i Hanoi i 2010 der hun i klare ordelag forkynte at en løsning på konflikten i Sør-Kina-havet var en «nasjonal interesse» for USA. Dermed antydet hun at landene som er i konflikt med Kina om omstridte øygupper, kunne få støtte fra USA.

USA har vært en aktiv støttespiller i Filippinenes sak mot Kina i FNs voldgiftsdomstol i Haag. Der ble Kina i sommer frakjent historisk rett til øygrupper hvor landet har bygget havner og anlagt militære installasjoner. USA har patruljert med marinefartøy i området, og faren for sammenstøt er overhengende. Kina oppfatter USAs hjelp til de asiatiske naboene som en kamp om hegemoniet i området.

Donald Trump har luftet en mer isolasjonistisk utenrikspolitikk. Kinesernes optimistiske håp er at han lar Kinas naboer rundt Sør-Kina-havet seile sin egen sjø, bokstavelig talt. Trump har også signalisert en nedtrapping av støtten til Japan i en tilsvarende konflikt i Øst-Kina-havet.

Når tanken på en kommende president Trump skremmer vannet av kineserne, handler det om trusler om å innføre straffetoll på kinesiske varer. Han har omtalt ubalansen i handel mellom USA og Kina som «voldtekt». Som straff vil han innføre 45 prosent toll på alle kinesiske varer, har han antydet. USA innførte varer fra Kina for en verdi av 481,9 milliarder dollar i 2015. Motsatt vei kjøpte Kina varer fra USA for 116,2 milliarder dollar.

En undersøkelse fra 2013 har anslått at Kinas økonomiske vekst er skyld i bortfall av en million industriarbeidsplasser i USA. Arbeidsledige amerikanere, særlig i det Trump-vennlige rustbeltet, har satt sin lit til at jobbene vil komme tilbake når Trump straffer Kina. Andre har påpekt at det er flere faktorer, blant annet mekanisering og robotisering, som er skyld i nedlagte fabrikker.

Både USA og Kina er medlemmer i WTO. Innføring av straffetoll mot Kina vil være i strid med inngåtte handelsavtaler, men det ser ikke ut til å legge noen demper på Donald Trumps trusler. Men mange i Kina har respekt for Trump som forretningsmann. Forhandlingens kunst er noe kineserne både behersker og har århundrelang erfaring med. Den nye presidenten blir en utfordring for Kina, men en de mener de kan komme til enighet med.

I ettermiddag kom også Kinas president Xi Jinping med gratulasjoner til Donald Trump og sa at han ser fram til å samarbeide med USAs neste president: - Forholdet mellom USA og Kina verdsetter jeg høyt, og jeg ser fram til å jobbe sammen med deg og holde fast ved gjensidig respekt, ikke-konflikt og ikke-konfrontasjon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.