Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Muslimene i Xinjian-provinsen

Kina driver kulturell rensing

Rundt hver tiende muslim i Kinas Xinjiang-provins har vært i brutale omskoleringsleire for at hodene deres skal vaskes reine for islamistisk tankegods.

EN ANNEN DANS: Uighurer feirer høytid. Men ofte er livet en annen dans. Foto AFP / NTB Scanpix
EN ANNEN DANS: Uighurer feirer høytid. Men ofte er livet en annen dans. Foto AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På to år har leirene eksplodert i utbredelse, ifølge forskere og menneskerettighetsaktivister. Leirene likner konsentrasjonsleire, med gjerder og vakt-tårn. Tortur brukes som straff for «ulydighet». Hensikten er å drive massiv indoktrinering, der resitering av kommunistpartiets politiske slagord, og hylling av president Xi Jinping, er sentrale elementer i omskoleringen.

Det er en slags politisk demon-utdrivelse vi er vitne til. Kina har lenge villet viske ut Xinjiang-provinsens historisk muslimske identitet. Flertallet av innbyggerne tilhører ikke majoritetsbefolkningen han-kineserne, men er sentral-asiatiske folk med tyrkiske og mongolske røtter. Majoritetsbefolkningen er uigurer, men det er også mange etniske kasakher i Wiinjiang. Masseinnflyttingen av han-kinesere de siste åra har ennå ikke gjort at de er i flertall.

Uigurer har gjennomført flere terroraksjoner i Xinjiang og andre steder i Kina. Mange har også sloss for IS i krigen i Syria, og kommet tilbake til Kina. Så det er et særskilt og legitimt sikkerhetsbehov i provinsen. Men et kollektivt angrep på hele den muslimske flertallsbefolkningen i provinsen er så spesielt at forskere sammenlikner det som nå foregår med Nord-Korea og Eritrea.

Siden 2016 har Chen Quanguo vært partisekretær i Xinjiang-provinsen. Han kom fra et annet etnisk uro-område i Kina, nemlig Tibet, og har innført et overvåkingssystem av Xinjiang som ville fått George Orwell til å måpe av undring. Det innebærer at alt du har på mobilen blir registrert av myndighetene. Og at ID-kortet ditt inneholder biometriske data som DNA, fingeravtrykk, blodtype, rulleblad og hvor pålitelig du er som innbygger.

Det er blant annet dette materialet som er grunnlaget for å sende folk til omskoleringsleire. En koran-sitat på telefonen, eller det at du går i moskeen på andre dager enn fredag, er «forseelser» som kvalifiserer til frihetsberøvelse og massiv indoktrinering i de politiske omskoleringsleirene. Det de kinesiske myndighetene framfor alt vil til livs er separatisme, islamsk ekstremisme og terrorisme.

- Kulturell rensing er Beijings forsøk på å finne en endelig løsning på Xinjiang-problemet, sier professor i Kina-studier James Millward ved Georgetown University til avisa The Independent.

En som har blitt utsatt for denne kulturelle rensingen er ikke engang kinesisk statsborger. Omir Bekali ble kasakhisk statsborger i 2006. Men i fjor var han tilbake i Xinjiang for å besøke sine foreldre, og fordi han nå er ute av Kina har han kunnet fortelle den mest detaljerte historien fra inne i leirene, om behandlingen han fikk.

Bekali ble arrestert, og uten å ha hatt kontakt med advokat ble han sendt til en omskoleringsleir i byen Karamay. Han forteller om utenatlæring av nasjonalsangen og besvergelser mot «de tre djevelske krefter» separatisme, ekstremisme og terror.

- Hvis du ikke klarte å lære ting utenat så ble du nektet mat, søvn, eller å sitte. De hjernevasker deg, du må bli som en robot, sier Bekali til The Washington Post.

Bekali ble til slutt løslatt, etter at han hadde fått besøk i omskoleringsleieren av kasakhiske diplomater. Uighurer og Kasakher som er kinesiske statsborgere har ikke denne muligheten at noen kan redde dem. De er utsatt for den kinesiske statsterrorens vilkårlighet.