EN ANNEN DANS: Uighurer feirer høytid. Men ofte er livet en annen dans. Foto AFP / NTB Scanpix
EN ANNEN DANS: Uighurer feirer høytid. Men ofte er livet en annen dans. Foto AFP / NTB ScanpixVis mer

Muslimene i Xinjian-provinsen

Kina driver kulturell rensing

Rundt hver tiende muslim i Kinas Xinjiang-provins har vært i brutale omskoleringsleire for at hodene deres skal vaskes reine for islamistisk tankegods.

Kommentar

På to år har leirene eksplodert i utbredelse, ifølge forskere og menneskerettighetsaktivister. Leirene likner konsentrasjonsleire, med gjerder og vakt-tårn. Tortur brukes som straff for «ulydighet». Hensikten er å drive massiv indoktrinering, der resitering av kommunistpartiets politiske slagord, og hylling av president Xi Jinping, er sentrale elementer i omskoleringen.

Det er en slags politisk demon-utdrivelse vi er vitne til. Kina har lenge villet viske ut Xinjiang-provinsens historisk muslimske identitet. Flertallet av innbyggerne tilhører ikke majoritetsbefolkningen han-kineserne, men er sentral-asiatiske folk med tyrkiske og mongolske røtter. Majoritetsbefolkningen er uigurer, men det er også mange etniske kasakher i Wiinjiang. Masseinnflyttingen av han-kinesere de siste åra har ennå ikke gjort at de er i flertall.

Uigurer har gjennomført flere terroraksjoner i Xinjiang og andre steder i Kina. Mange har også sloss for IS i krigen i Syria, og kommet tilbake til Kina. Så det er et særskilt og legitimt sikkerhetsbehov i provinsen. Men et kollektivt angrep på hele den muslimske flertallsbefolkningen i provinsen er så spesielt at forskere sammenlikner det som nå foregår med Nord-Korea og Eritrea.

Siden 2016 har Chen Quanguo vært partisekretær i Xinjiang-provinsen. Han kom fra et annet etnisk uro-område i Kina, nemlig Tibet, og har innført et overvåkingssystem av Xinjiang som ville fått George Orwell til å måpe av undring. Det innebærer at alt du har på mobilen blir registrert av myndighetene. Og at ID-kortet ditt inneholder biometriske data som DNA, fingeravtrykk, blodtype, rulleblad og hvor pålitelig du er som innbygger.

Det er blant annet dette materialet som er grunnlaget for å sende folk til omskoleringsleire. En koran-sitat på telefonen, eller det at du går i moskeen på andre dager enn fredag, er «forseelser» som kvalifiserer til frihetsberøvelse og massiv indoktrinering i de politiske omskoleringsleirene. Det de kinesiske myndighetene framfor alt vil til livs er separatisme, islamsk ekstremisme og terrorisme.

- Kulturell rensing er Beijings forsøk på å finne en endelig løsning på Xinjiang-problemet, sier professor i Kina-studier James Millward ved Georgetown University til avisa The Independent.

En som har blitt utsatt for denne kulturelle rensingen er ikke engang kinesisk statsborger. Omir Bekali ble kasakhisk statsborger i 2006. Men i fjor var han tilbake i Xinjiang for å besøke sine foreldre, og fordi han nå er ute av Kina har han kunnet fortelle den mest detaljerte historien fra inne i leirene, om behandlingen han fikk.

Bekali ble arrestert, og uten å ha hatt kontakt med advokat ble han sendt til en omskoleringsleir i byen Karamay. Han forteller om utenatlæring av nasjonalsangen og besvergelser mot «de tre djevelske krefter» separatisme, ekstremisme og terror.

- Hvis du ikke klarte å lære ting utenat så ble du nektet mat, søvn, eller å sitte. De hjernevasker deg, du må bli som en robot, sier Bekali til The Washington Post.

Bekali ble til slutt løslatt, etter at han hadde fått besøk i omskoleringsleieren av kasakhiske diplomater. Uighurer og Kasakher som er kinesiske statsborgere har ikke denne muligheten at noen kan redde dem. De er utsatt for den kinesiske statsterrorens vilkårlighet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.