LEDER

Folkekongressen møtes

Kina er klar til tøff kamp

Også Kina er klar til å møte de mer aggressive utfordringene i 2019.

ANDRE TONER: Et militærorkester opptrer i Folkets store sal i Beijing i forbindelse med Folkekongressens årlige sesjon. Foto: AP NTB Scanpix
ANDRE TONER: Et militærorkester opptrer i Folkets store sal i Beijing i forbindelse med Folkekongressens årlige sesjon. Foto: AP NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den kinesiske folkekongressen er samlet til sin årlige sesjon for å banke gjennom det faktum at verden i 2019 går sin skjeve gang. De rundt 3000 delegatene til Kinas lovgivende forsamling blir fortalt at verden går litt skjevere og litt saktere enn i fjor. Det er bekymringsfullt, men ennå ikke katastrofalt, for verdens nest største økonomi må ta over mer av ansvaret for global økonomisk vekst i ei tid da amerikansk økonomi trekker seg mer inn i seg selv.

Folkekongressen har mer karakter av en generalforsamling som godtar et årsregnskap, enn av et levende parlament. Aldri har noe lovforslag blitt stemt ned i dette forumet som for det aller meste består av partikamerater som står den effektive opposisjonspolitikeren, Rødts Bjørnar Moxnes, nær.

Men selv om det selvsagt ikke er noe rom for opposisjonspolitikk så tok statsminister Li Keqiang virkeligheten inn over seg i sin innledende tale til kongressen. Og virkeligheten er at økonomien vokser mindre enn før. Fra fjorårets - i kinesisk sammenheng - lave vekst på 6, 6 prosent, til en prognose for 2019 på mellom 6- og 6,5 prosent. Og selv om ikke den kinesiske ledelsen tillater noen opposisjon, så ligger det politiske justeringer og innrømmelser i både skattereduksjoner, og større sosiale ytelser. Det er mer maktpåliggende for regimet å hindre sosial uro i ei tid med mindre vekst, enn de årlige 10 prosentene som lenge var regelen. Sosiale innrømmelser er trolig et svar på så langt mindre protester fra arbeidere og studenter.

- Vi står overfor et alvorligere og mer komplisert miljø, så vel som risiki og utfordringer... Vi må være forberedt på tøff kamp, sa Li til delegatene om året 2019.

Det var en ganske åpen tale, selv om den selvsagt også var pakket inn i bomull. For en av de store - hvis ikke den største - utfordringene Kina står overfor, er den inntil videre delvis utsatte handelskrigen, og de andre alvorlige konfliktene, med USA. Som konfliktene knyttet til teknologi-giganten Huawei, og kinesisk territoriell ekspansjon i Sør-Kina-havet. Som altså Li valgte å nevne - pakket inn i bomull.

Men 2019 er et år som ikke er pakket inn i bomull. Det er et år da verden forbereder seg på konfrontasjon når det gjelder alt fra handel til våpenkappløp og enda mer cyberkrig. Li lar ingen være i tvil om at også Kina er klar til en tøff kamp.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer