Anmeldelse: Sun Heidi Sæbø - «Kina – den nye super-makten»

Kina får «Storebror» til å fremtre som en klosset nisse

Sun Heidi Sæbø skriver seg inn i en krevende tradisjon.

KINA: «Kina. Den nye supermakten - Jakten på Xi Jinping og det moderne Kina» er Sun Heidi Sæbøs tredje bok. Hun har tidligere utgitt to bøker om Nord-Korea. Foto: Nina Hansen
KINA: «Kina. Den nye supermakten - Jakten på Xi Jinping og det moderne Kina» er Sun Heidi Sæbøs tredje bok. Hun har tidligere utgitt to bøker om Nord-Korea. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norge har en lang tradisjon med gode utenriksreportere – fra Albert Henrik Mohn på femti-tallet, Jahn Otto Johansen og Harald Munthe- Kaas på sytti- og åtti-tallet til Torbjørn Færøvik, Sten Inge Jørgensen og Erika Fatland nærmere vår tid. Jeg lærte masse av dem. Enda lengre tilbake er det grunn til å minnes Lise Lindbæk, Martha Gellhorn, Negley Farson, Sefton Delmer - og ikke minst William Shirer.

I dette selskapet kan vi også godt ta med Dagbladets Ragnar Vold som med sin kombinasjon av personlig mot, kunnskaper og analytisk skarpsinn har erobret seg en fremtredende plass i reporterhimmelen.

Yale-historikeren Tim Snyder har i sin siste bok «Veien til ufrihet» omtalt reporterne som sannhetens fortropper i dagens verden. Sæbø skriver seg inn i en krevende tradisjon.

Det nye despotitet

I sin studie av Kinas oppkomst som den nye supermakten har Sæbø en grunnplanke: Alle som mente økonomisk vekst ville føre til politisk liberalisering, har tatt feil. Det er dette tema som er hennes organiserende prinsipp, og det er en sentral innsikt. Hvilket regime er så dagens Kina? Et land av utvalgte, ikke folkevalgte, er ett svar hun gir.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer