Debatt: Hongkong

Kina følger ikke spillereglene

Fra Tiananmen Square til Eidsvolls plass.

PROPAGANDA: Kineserne ville ta fine bilder foran Stortinget. Representantene Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) hadde på seg gule T-skjorter med påskriften "Frihet" på kinesisk.
Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
PROPAGANDA: Kineserne ville ta fine bilder foran Stortinget. Representantene Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) hadde på seg gule T-skjorter med påskriften "Frihet" på kinesisk. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpixVis mer
Meninger

Det tok av i norske medier da Li Zhanshu, Kinas tredje mektigste person og president i Den kinesiske folkekongressen, besøkte Norge.

Amnesty, Den norske Tibet-komité og Den norske Uigurkomiteen ville demonstrerte mot kinesiske menneskerettighetsbrudd, men fikk ikke plass foran Stortinget. Et ukjent norsk-kinesisk handelskammer hadde nemlig søkt plass allerede ved påsketider. Amnesty fikk først vite om besøket uka i forveien.

Menneskerettighetsorganisasjonene ble forvist til Spikersuppa og gressplenen bakerst på Eidsvoll plass, mens de kinesiske flaggene og fanene vaiet foran den røde løperen og det kinesiske besøket. Slik kunne det kommunistiske propagandaapparatet få bilder til å sende hjem til statsstyrte medier.

Petter Eide (SV) og jeg tok derfor på oss Amnestys gule T-skjorter med «frihet», eller «自由» på kinesisk, og stilte oss ved den røde løperen for å vise Zhanshu og de kinesiske mediene budskapet til menneskerettighetsorganisasjonene.

Vi nordmenn er et høflig folk som tar vare på gjestene våre. Men vi sier også fra om urett. Jeg finner meg derfor ikke i at min egen by, Oslo, og arbeidsplassen min, Stortinget, skal brukes som en kulisse i det kommunistiske propagandaapparatet. Hadde vi akseptert at andre land hadde oppført seg slik på besøk?

Kina er dessverre vant med å operere med andre spilleregler enn andre land. Eksemplene på dette er mange, som i Hongkong. Akkurat nå demonstrerer hundretusenvis av innbyggere i gatene mot det de ser på som et forsøk på maktovertakelse fra kinesiske myndigheter. En kinesisk-britisk avtale som trådde i kraft i 1997 innebærer at Hongkong får beholde sin uavhengighet og sitt styresett i minst 50 år.

Likevel har sentralmakten i Beijing forsøkt å tilegne seg stadig større kontroll i regionen, i strid med avtalen, noe som har ført til massive protester og demonstrasjoner. Det de demonstrerer mot, er et lovforslag som kan gi myndighetene i Hongkong rett til å utlevere personer som er ettersøkt av kinesiske myndigheter, slik at de kan stilles for retten eller bli fengslet i Kina. Folk frykter at Beijing vil arrestere og fengsle opposisjonelle som oppholder seg i Hongkong, som tidligere har vært en trygg havn for mange i opposisjon til regimet.

Kinesiske medier kaller det hele en «vestlig konspirasjon». Egentlig handler det om at folket tar til motmæle mot antidemokratisk lovgivning. Dette er bare ett av mange eksempler på at Kina ikke forholder seg til demokratiske spilleregler. Ikke på Tiananmen Square i 1989, og ikke i Oslo eller Hongkong 30 år etter.

I helga kunngjorde myndighetene i Hongkong at de vil sette behandlingen av loven på pause inntil videre, men det holder ikke for demonstrantene. De var ute i gatene igjen dagen etter, for å si klart ifra om at loven må fjernes og at de kinesiske myndighetene må respektere selvstendigheten deres. Jeg vil be mine stortingskollegaer om å støtte de hundretusenvis som sloss for byen sin og sin egen frihet, ved å sende et felles brev til myndighetene i Hongkong og Beijing. La oss oppfordre dem til å la de ikkevoldelige protestene fortsette uhindret, som i ethvert sunt demokratisk samfunn.

Kommunistregimet kan ikke bruke parlamentet og arbeidsplassen vår som kulisse for propaganda, og de kan ikke frarøve folks frihet i Hongkong.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.