DEBATT

Debatt: Hongkong

Kina følger ikke spillereglene

Fra Tiananmen Square til Eidsvolls plass.

PROPAGANDA: Kineserne ville ta fine bilder foran Stortinget. Representantene Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) hadde på seg gule T-skjorter med påskriften "Frihet" på kinesisk.
Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
PROPAGANDA: Kineserne ville ta fine bilder foran Stortinget. Representantene Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) hadde på seg gule T-skjorter med påskriften "Frihet" på kinesisk. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det tok av i norske medier da Li Zhanshu, Kinas tredje mektigste person og president i Den kinesiske folkekongressen, besøkte Norge.

Amnesty, Den norske Tibet-komité og Den norske Uigurkomiteen ville demonstrerte mot kinesiske menneskerettighetsbrudd, men fikk ikke plass foran Stortinget. Et ukjent norsk-kinesisk handelskammer hadde nemlig søkt plass allerede ved påsketider. Amnesty fikk først vite om besøket uka i forveien.

Menneskerettighetsorganisasjonene ble forvist til Spikersuppa og gressplenen bakerst på Eidsvoll plass, mens de kinesiske flaggene og fanene vaiet foran den røde løperen og det kinesiske besøket. Slik kunne det kommunistiske propagandaapparatet få bilder til å sende hjem til statsstyrte medier.

Petter Eide (SV) og jeg tok derfor på oss Amnestys gule T-skjorter med «frihet», eller «自由» på kinesisk, og stilte oss ved den røde løperen for å vise Zhanshu og de kinesiske mediene budskapet til menneskerettighetsorganisasjonene.

Vi nordmenn er et høflig folk som tar vare på gjestene våre. Men vi sier også fra om urett. Jeg finner meg derfor ikke i at min egen by, Oslo, og arbeidsplassen min, Stortinget, skal brukes som en kulisse i det kommunistiske propagandaapparatet. Hadde vi akseptert at andre land hadde oppført seg slik på besøk?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer