KOMMENTARER

Kina har gått til krig mot advokatene

Kinesisk TV har begynt å kringkaste tilståelser fra fanger som verken er stilt for retten eller dømt. Forsvarerne knebles.

ARRESTERTE ADVOKATER:  Folk i Hongkong demonstrerer for å få satt fri advokatene som er arrestert uten lov og dom i Folkerepublikken Kina. Mer enn 300 ble tatt av myndighetene under et raid i fjor sommer. Foto: NTB Scanpix
ARRESTERTE ADVOKATER: Folk i Hongkong demonstrerer for å få satt fri advokatene som er arrestert uten lov og dom i Folkerepublikken Kina. Mer enn 300 ble tatt av myndighetene under et raid i fjor sommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske statsborgeren Peter Dahlin ble i forrige uke løslatt fra varetekt i Kina. Men først ble han vist fram på statlig kinesisk TV hvor han innrømmet at han var «ansvarlig» for lovbruddene utført av en gruppe menneskerettighetsadvokater han har vært rådgiver for. Deretter ba han det kinesiske folk om unnskyldning for å ha «såret deres følelser».

Peter Dahlin er ikke den eneste politiske fangen som de siste månedene er blitt utstilt i en slik gapestokk som får folk til å huske Mao-tidas ydmykende, offentlige selvkritikk. På rekke og rad står arresterte advokater, journalister og regimekritikere fram med TV-tilståelser. Øvelsen har stor propagandaeffekt; den skremmer folk fra å involvere seg i det som Kommunistpartiet definerer som ulovlig politisk aktivisme. Den letter også jobben for domstolene, ved at de som tiltales allerede har tilstått offentlig og dermed kan dømmes raskt og effektivt. Hva som har foregått i fengslene forut for de TV-overførte tilståelsene er derimot et åpent spørsmål.

President Xi Jinpings intensjoner om å innføre juridiske reformer som bringer Kina nærmere alminnelige rettsstatsprinsipper, må i beste fall sies å være preget av såkalte «kinesiske særtrekk». Resultatet i praksis kan oppsummeres som en «krig mot advokatene». De som fører saker for aktivister og dissidenter blir selv forfulgt, fengslet og dømt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer