Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kina-klipp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINESISK SENSUR: Dommen er falt. Den kinesiske regissøren Lou Ye (41) får ikke lage film i Kina på fem år. Han begikk nemlig den uhyrlighet å vise sin nye film under årets filmfestival i Cannes uten at kinesiske sensurmyndigheter hadde godkjent den.«Summer Palace» heter filmen som deltok i Cannes-festivalens hovedkonkurranse. Den avstedkom en del dramatikk i kulissene. Forhandlinger mellom filmens produksjonsteam og sensurmyndigheten pågikk helt fram til festivalåpningen. Representanter for teamet fløy tilbake til Beijing under selve festivalen for å fortsette samtalene. Offisielt het det at filmens tekniske kvalitet ikke var god nok. Lyden eller lyset holdt ikke mål; innvendingene var temmelig dunkle.

MISTANKEN OM at noe var alvorlig galt ble forsterket da ryktene i Cannes begynte å svirre om at alle kinesiske pressefolk var reist hjem før festivalens slutt. Hjemkalt, het det. Da hadde filmen allerede vært vist og Lou Ye hadde stilt opp på den påfølgende pressekonferansen, hvor det internasjonale pressekorpset hadde flere spørsmål om mulige kinesiske straffereaksjoner enn om selve filmen. «Jeg må forbedre mine arbeidsmetoder. Jeg er villig til å gjøre hva som helst, flytte eller fjerne enhver scene, for at filmen kan bli vist i Kina», sa regissøren i en tone som minnet mest om svunne tiders marxist-leninistiske sjølkritikk.

«SUMMER PALACE» er et generasjonsportrett av en gruppe studenter ved Beijing Universitet i perioden omkring studentopprøret på Den himmelske freds plass i 1989. Filmen spenner over hele tidsrommet 1987-2003, og 1989 er «bare ett av disse åra», ifølge Lou Ye i Cannes. Studentdemonstrasjonene er ingen hovedsak i filmen, mer et bakteppe for et større ungdomsopprør som handlet om brudd med sosiale konvensjoner. Sterke sexscener, ungdomsdepresjoner og selvmord kan ha provosert sensurmyndighetene like mye som bildene fra Tian An Men-opptøyene.

LOU YE HAR provosert før. Etter den prisbelønte «Suzhou River» (2000) fikk han yrkesforbud i to år. Nå skal «Summer Palace» og alle inntekter fra filmen konfiskeres. Filmer klippes fortsatt på langs i Kina.