Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kina knebler advokatene

Han er fratatt retten til å praktisere.

DØMT ADVOKAT:  Pu Zhiqiang.
DØMT ADVOKAT: Pu Zhiqiang. Vis mer
Meninger

I går ble den profilerte kinesiske advokaten og menneskerettsaktivisten Pu Zhiqiang dømt til tre års betinget fengsel for å ha «oppfordret til etnisk hat» og «provosert fram uro». Dommen er tilsynelatende mild, ettersom strafferammen er åtte år for slike lovbrudd. Han har allerede sittet 19 måneder i varetekt, og kan dermed løslates umiddelbart.

Men rettssaken mot Pu Zhiqiang regnes av observatører som det mest alvorlige anslaget mot menneskerettigheter i Kina på to tiår. Amnesty International omtaler dommen som «et politisk kompromiss» fra Kommunistpartiet. Kompromisset innebærer at de kinesiske myndigheter ikke taper ansikt, samtidig som de holder Pu i en tommeskrue. Han er fratatt retten til å praktisere som advokat, og hvis han involverer seg i nye saker som provoserer de kinesiske makthaverne, havner han i fengsel igjen.

Saken mot Pu fikk betydelig internasjonal oppmerksomhet da den ble ført for retten i Beijing i forrige uke. Det kom til basketak blant politi, journalister og Pu Zhiqiangs støttespillere utenfor rettsbygningen. Flere utenlandske diplomater som ville observere det kinesiske rettssystemet i en så høyprofilert rettssak, ble vist bort. Ikke bare er Pu en av Kinas mest konsekvente og uredde dissidenter; han opererer også som advokat for en rekke svært kontroversielle klienter, deriblant den kjente kunstneren Ai Weiwei.

Ifølge statlige kinesiske media ble dommen mild fordi Pu «tilsto lovbruddene, innrømmet skyld og viste anger». I retten skal Pu ha beklaget at han bruker en tone i sosiale media som er «skarp, syrlig og ofte vulgær». Han skal ha akseptert straffen og gitt uttrykk for at han nå har «erfart framgang i rettsprinsippene, forbedring av lovene og framskritt i samfunnet». Imidlertid er ingen i tvil om at hele prosessen mot Pu Zhiqiang er en politisk styrt knebling av dissidenter og deres forsvarere.

President Xi Jinping har strammet kraftig inn overfor kritikere av ettpartisystemet. Under et raid i juli i år ble mer enn 280 forsvars- og menneskerettighetsadvokater arrestert. Familiemedlemmer og kontormedarbeidere ble også tatt. Flere av dem er fortsatt ikke løslatt. Noen er sporløst borte; noen holdes i husarrest. Ifølge internasjonale juristorganisasjoners beregninger finnes det bare omkring 300 advokater i hele Kina som jobber med menneskerettssaker. I likhet med frontfiguren Pu Zhiqiang er hele standen nå ettertrykkelig kneblet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media